Groningen wil rem op horeca in binnenstad: 'Klaar met verwaterde havermelk'

Mensen op het terras in de stad Groningen (archief)
Mensen op het terras in de stad Groningen (archief) © Jos Schuurman/FPS
Een meerderheid in de gemeenteraad van Groningen wil dat er een rem komt op koffietentjes en andere daghoreca in de binnenstad van Groningen.
‘Wij zijn wel klaar met met koffietentjes die verwaterde havermelk verkopen’, betoogde mede-indiener Daan Brandenbarg (SP).

Toestemming krijgen voor horecabedrijf

Eerder stelde coalitiepartij PvdA al voor om het moeilijker te maken een horecazaak te beginnen in hartje Stad. In een motie draagt de raad het gemeentebestuur op om beleid te maken, waarmee horecabedrijven expliciet toestemming moeten krijgen als ze een horecazaak willen beginnen in een pand van een (voormalige) winkel.
U schiet met een kanon op een mug!
Tom Rustebiel - Raadslid D66
Ondernemerspartij VVD is niet blij met dat besluit. ‘Als je onderzoeken ziet, dan zie je een hoop retail-ondernemers met wie het prima gaat. We moeten een aantrekkelijke binnenstad blijven en dan helpt het niet om allemaal geboden te hebben’, stelt fractievoorzitter Ietje Jacobs-Setz (VVD).
‘U schiet met een kanon op een mug!’, vindt collega-raadslid Tom Rustebiel (D66). Ook zijn partij is het niet eens met het voorstel van de socialisten. Zij vinden dat de maatregel het probleem niet oplost.

GCC ziet niks in aanpassing bestemmingsplan

De Groningen City Club heeft eerder al aangegeven dat ze zich ook zorgen maken over de toename van het aantal horecabedrijven. Het aanpassen van het bestemmingsplan ziet de belangenclub niet als oplossing. Ze vrezen voor leegstand. ‘Ik heb dan liever dat er een horecapand komt dan een leegstand pand’, stelde Pier Tjepkema van de Groningen City Club eerder.
Wethouder Carine Bloemhoff (PvdA) belooft oog te hebben voor mogelijke leegstand. Dat is volgens haar ‘geen optie’. Ze wijst er alleen wel op dat kleine retail-ondernemers niet alleen verdwijnen vanwege concurrentie met de daghoreca.

'Verdwijnen winkels ook vanwege online verkoop'

‘We zien al langer een terugloop van winkels in de binnenstad. Dat ligt ook aan online winkelen. Dus als we kleine retail-ondernemers willen redden, moeten we ook vooral daar kopen’, stelt de wethouder.
Raadslid Rico Tjepkema van de PvdA
Raadslid Rico Tjepkema van de PvdA © Martijn Klungel/RTV Noord
Coalitiepartijen PvdA, GroenLinks, SP, PvdD en ChristenUnie steunen het voorstel uiteindelijk. ‘Met dat voorstel nemen we de grip terug en kunnen wij kiezen hoe onze binnenstad eruitziet’, besluit indiener Rico Tjepkema (PvdA).