Groningse kunstenaar mag entree Zandvoort opfleuren: 'Zoiets is altijd een eer'

Het kunstwerk richting Zandvoort
Het kunstwerk richting Zandvoort © Marc van Vliet
De entree van Zandvoort - in het buitenland beter bekend als Amsterdam beach - krijgt een opfrisbeurt. De Groningse kunstenaar Marc van Vliet heeft de eer gekregen om het zogenaamde Dennispad wat op te fleuren.
En ja, geeft Van Vliet toe: 'Zoiets is altijd een eer. Het was een open call, waar ik voor was gevraagd om mee te doen. En uit het werk van vier kunstenaars is dat van mij gekozen.'

'Het wat saaie Dennispad'

En daar is Van Vliet blij mee. Het zogenoemde Dennispad, aan het einde van de Zandvoortse Boulevard, is een wandel- en fietspad. Het vormt de verbinding tussen Zandvoort en de Amsterdamse Waterleidingduinen en wordt door Zandvoorters zelf omschreven als wat saai.
Het kunstwerk van Van Vliet moet daar verandering in gaan brengen. En dat is hoognodig, vinden ze in Zandvoort, omdat de rest van de boulevard onlangs nog een behoorlijke opknapbeurt heeft gehad. Het huidige Dennispad detoneert.
Kunstenaar Marc van Vliet en het huidige Dennispad
Kunstenaar Marc van Vliet en het huidige Dennispad © NH Nieuws

ZOET ZOUT

Het kunstwerk van Van Vliet, dat als werktitel ZOET ZOUT heeft meegekregen, komt dus op de scheiding van de duinen en de huizen, van natuur en bebouwing. 'Met die overgang, van zout naar zoet of andersom, heb ik iets gedaan.'
Wat precies? Het werk van de Groninger behelst ruim honderd vierkante palen van larikshout, die allemaal met de punt naar de muur wijzen.
Van Vliet: 'Als je naar de duinen toe fietst of wandelt, dan zie je de gefreesde afbeelding van de duinen, en als je van andere kant komt, dan zie je op die palen de skyline van Zandvoort. Je hebt dus twee afbeeldingen die je vanuit verschillende gezichtspunten kunt zien. Dat geldt trouwens ook voor de woorden zoet en zout.'
Dit is opnieuw een werk van mij aan de kust, maar volgens mij is dat toeval
Marc van Vliet - Kunstenaar
Van Vliet noemt het toeval dat hij nu opnieuw werd gevraagd voor een project aan de kust. Hoewel hij met Ooggetijde in Lauwersoog en De Streken op Terschelling ook al bekende werken vervaardigde op de rand van land en zee. 'Tja, dit is ook weer aan de kust, maar dat is volgens mij meer toeval, hoor.'
Het kunstwerk richting de duinen
Het kunstwerk richting de duinen © Marc van Vliet

In juni neergezet

De vergunning voor het kunstwerk is intussen rond, Van Vliet kan in zijn atelier in Overschild de komende maanden dus naar hartenlust aan het werk. In juni zal zijn bouwwerk vervolgens in Zandvoort worden neergezet.
'Het wordt een soort van ingang voor zowel het dorp, als het natuurgebied. Eigenlijk is het een soort van slotakkoord op de opknapbeurt die de boulevard heeft gekregen. Het is prachtig nu en dit is het laatste stukje dat nog aangepakt moet worden', aldus Van Vliet.