Politie gebruikt wapenstok en politiehond om orde te herstellen in vluchtelingenopvang Zuidbroek

Asielzoekers betreden de Eurohal in Zuidbroek
Asielzoekers betreden de Eurohal in Zuidbroek © Mario Miskovic/RTV Noord
Agenten hebben woensdagavond hun wapenstok en politiehond gebruikt om de orde te herstellen in de vluchtelingenopvang in de Eurohal in Zuidbroek.
De politie was opgeroepen vanwege een dreigende vechtpartij tussen ongeveer dertig vluchtelingen. Zij wilden een elektrische kookplaat mee naar binnen nemen, terwijl dat tegen de regels is. De vluchtelingen die in de crisisnoodopvang zitten, mogen er niet zelf koken maar krijgen eten van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, dat de vluchtelingen opvangt. 'Dat is met het oog op de brandveiligheid', laat een woordvoerder weten.
Volgens de bewoners is dat eten ondermaats, blijkt uit Whatsapp-gesprekken die RTV Noord heeft ingezien. Daarom wilden ze zelf hun eten koken. 'De kookplaat is in beslag genomen en die krijgen de vluchtelingen terug wanneer ze hier vertrekken', zegt de woordvoerder.

Onoverzichtelijke en onveilige situatie

Een groep bewoners accepteerde de inname van de kookplaat niet en kwam woensdagavond naar de eetzaal om de spullen terug te eisen. 'Hierdoor ontstond er een onoverzichtelijke en onveilige situatie voor bewoners en medewerkers', zegt het COA.
De beveiligers van de locatie vonden de situatie dusdanig dreigend dat ze de politie ingeschakeld hadden. 'Wij kregen een melding van een mogelijke vechtpartij waar ongeveer dertig personen bij betrokken waren', zegt een woordvoerder van de politie. Uiteindelijk bleek er geen vechtpartij te zijn, maar wel een zeer onrustige sfeer.

Filmpje op sociale media

Op sociale media gaat een filmpje rond waarop te zien is dat agenten hun wapenstok en hond gebruiken om de menigte uiteen te drijven. 'Er is eerst een gesprek aangegaan, maar de situatie werd niet rustiger. Daarom is een inschatting gemaakt om in te grijpen. Dat ingrijpen wordt altijd intern getoetst', zegt een politiewoordvoerder. Volgens de politie zijn er geen aanhoudingen geweest woensdagavond.
Het rommelt al langer rondom de opvang in Zuidbroek. Eerder protesteerde een groep van zo'n vijftig asielzoekers tegen de omstandigheden in de sporthal. Er is volgens hen overlast van muizen. Ook zou er smerig en te weinig sanitair zijn en zouden de asielzoekers te weinig eten en drinken krijgen.