Ultraloper Piet Wiersma valt wereldrecord 100 kilometer aan: 'Mentaal kan ik onder de zes uur lopen'

Piet Wiersma traint langs het meer van de Blauwestad
Piet Wiersma traint langs het meer van de Blauwestad © Henk Elderman/RTV Noord
Een rondje om het meer van Blauwestad. Het is misschien wel de basis voor Piet Wiersma (25) om een succesvolle poging te doen om het wereldrecord 100 kilometer te verbeteren. Nog vijf weken en dan is het zover. In Vilnius probeert de Groninger atleet sneller te lopen dan zes uur en vijf minuten.
Wiersma is geboren in Winschoten en opgegroeid in Wildervank. Tegenwoordig woont hij Turijn. Zijn studie is in de afrondende fase. En dat geldt ook min of meer voor zijn voorbereiding op de wedstrijd van 14 mei in de hoofdstad van Litouwen. Dat wordt een prestigestrijd tegen Aleksander Sorokin.

'Fijn de underdog te zijn'

De 41-jarige atleet uit Litouwen heeft als ultraloper zowat alle wereldrecords in handen of in handen gehad. Je zou ook kunnen zeggen dat hij en Wiersma teamgenoten zijn. De trainingsschema's krijgen ze van dezelfde coach.
'Je kunt het als een voordeel zien dat hij in eigen land loopt. Ik vind het wel fijn om een beetje de underdog te zijn. Uiteindelijk maakt het niet veel uit. Honderd kilometer is gewoon heel erg zwaar. Je moet mentaal sterk zijn en fysiek goed in orde. Die dag komt het gewoon aan op die twee zaken,' vertelt Wiersma kort nadat hij een rondje van ongeveer 23 kilometer heeft gelopen rondom het Oldambtmeer.
Piet Wiersma na de RUN van Winschoten in 2021
Piet Wiersma na de RUN van Winschoten in 2021 © Henk Elderman/RTV Noord

De weg wijzen

Hij is bij terugkeer nauwelijks vermoeid. Het was slechts een duurloopje, ook bedoeld om gezellig bij te kletsen met z'n voormalige coach Guido van Weeren, die aan de boorden van het meer woont. Bij vertrek pakt Van Weeren de mountainbike uit de schuur om Wiersma onderweg te begeleiden en de weg te wijzen. Bovendien is de hardlooptrainer zo eerlijk om erbij te vermelden dat hij Wiersma lopend toch niet bij kan houden.
Mentaal kan ik alles hebben en kan ook onder de zes uur lopen
Piet Wiersma, ultraloper

100 kilometer onder de zes uur

Hij weet maar al te goed wat de potentie is van de nummer drie van het wereldkampioenschap van vorig jaar. Van Weeren stelt zelfs dat Wiersma de eerste atleet kan worden die de honderd kilometer onder de zes uur gaat volbrengen. Dat zou medio mei in Vilnius al het geval kunnen zijn.
'Die kans is behoorlijk. Aan de andere kant is het belangrijker dat ik het wereldrecord pak. Of ik het record aanscherp met vijf minuten of één minuut, het is allebei een wereldrecord. Als ik die dag zelf voel dat er niet meer inzit dan zes uur en vier minuten, dan ga ik daar op weg. Dan ga ik niet proberen harder van start te gaan. Dan zou je het wereldrecord mis kunnen lopen.'
Ultraloper Piet Wiersma gaat voor het wereldrecord 100 kilometer

Wiersma komt net kijken

De 25-jarige Wiersma is nog relatief jong voor een ultraloper. De meeste langeafstandslopers zijn - met alle respect - toch al wat op leeftijd en hebben inmiddels al ontelbare keren een honderd kilometer in de benen.
Wiersma komt wat dat betreft nog maar net kijken. Hij kwam er op jonge leeftijd al snel achter dat de vijf en tien kilometer hem niet op het lijf geschreven zijn. Ultralopen trials werden z'n passie.

Niet in topconditie bij WK

Bij de RUN van Winschoten in 2021 resulteerde dat in de Nederlandse titel. Een jaar later was zijn tijd van zes uur en achttien minuten bij het wereldkampioenschap de snelste tijd ooit door een Nederlander gelopen. Hij was door lichte blessures niet eens in topconditie. Het is voor hem voldoende houvast om nu al een poging te doen om de snelste man ter wereld te worden op de honderd kilometer.
'Als ik nou al tien jaar ervaring zou hebben als ultraloper en 6 uur 18 mijn beste tijd was, zou ik kunnen denken dat dat het maximale is. Maar juist omdat ik nog weinig ervaring heb en elk jaar nog heel veel leer, denk ik dat er nog veel meer inzit,' is de overtuiging van Wiersma. 'Mentaal kan ik alles hebben en kan ik ook onder de zes uur lopen.'
Ik ben dusdanig gefocust dat ik niets zie van de omgeving
Piet Wiersma, ultraloper

250 bochten

Het parcours in Vilnius omschrijft Wiersma als ronduit saai. De route die het beperkte deelnemersveld loopt, bestaat uit rondjes van ongeveer een mijl rondom een woonblok.
'Het parcours maakt me niet uit. Ik ben dan dusdanig gefocust dat ik niets zie van de omgeving. In totaal komt het aantal bochten uit op zo'n 250. Ik denk dat er wel veel publiek op af komt, dat motiveert. En media aandacht is er ook wel voldoende. Want - zoals gezegd - loopt de huidige wereldrecordhouder ook mee,' blikt Wiersma vooruit.

Zonder sponsor

Echt veel te winnen is er niet. Voor de winnaar ligt er vijfhonderd euro klaar.
'Dat vergoedt een beetje de onkosten, niet meer dan dat. Een maand later loop ik een marathon in Zuid-Afrika en als ik die win, krijg ik richting de vijftienduizend dollar. Maar daar gaat het nu niet om. Als een van ons het wereldrecord verbreekt, dan komt dat vast uitgebreid in de media. En dat is weer goed voor de sponsoring. Ik ben student en heb geen sponsor. Maar dat gaat er zeker aankomen. Daar ben ik van overtuigd.'