Coalitieadvies met BBB, PvdA, Groninger Belang en ChristenUnie; VVD valt buiten de boot (update)

BBB euforisch na de verkiezingswinst
BBB euforisch na de verkiezingswinst © Jeroen Willems/RTV Noord
Informateur Ard van der Tuuk heeft twee rondes verkennende gesprekken met alle partijen afgerond. Zijn advies is om de formatiefase voor het provinciebestuur op korte termijn te starten met de partijen BBB, Partij van de Arbeid, Groninger Belang en ChristenUnie. Opvallend is dat de VVD nu buiten de boot dreigt te vallen.
Met deze partijen heeft de beoogde nieuwe coalitie een meerderheid van twee zetels. 'Slechts' twee zetels zou je kunnen zeggen. ‘Je kan spreken van een vrij krappe meerderheid’, zegt BBB-fractievoorzitter Gouke Moes. Zijn partij is met twaalf zetels veruit de grootste partij.

Ruimte voor de oppositie

‘De krappe meerderheid is een bewuste keuze’, vervolgt hij. ‘We hadden ook de optie om er een grotere meerderheid van te maken. Dat we dat niet doen is iets wat we ook spannend vinden, maar ook juist goed. We willen de oppositie écht de ruimte geven. Dit is dus een bewuste keuze.’
Moes liet eerder al weten dat er geen dichtgetimmerd coalitieakkoord gaat komen, maar een akkoord op hoofdlijnen. Dat is nog altijd het plan. ‘De staten willen wij zo breed mogelijk betrekken en daarvoor heb je debatten met een goede inhoud nodig. De oppositie heeft de komende vier jaar echt wat in te brengen.’
De BBB-voorman erkent dat VVD en CDA politiek inhoudelijk logische coalitiepartners kunnen zijn, toch vallen de beide partijen buiten de boot. ‘Die raakvlakken zijn er, maar we kiezen bewust voor een smalle meerderheid. Je moet ook een coalitie vormen die recht doet aan de verkiezingsuitslag’, zegt hij tot besluit.

Debuut voor Groninger Belang

Groninger Belang kan haar debuut maken als coalitiepartij. De lokale partij bestaat sinds 2014 en zit sindsdien in de oppositie onder leiding van Bram Schmaal. Hij is verheugd met het mogelijk debuut van zijn partij in de coalitie: ‘Dit geeft wel een goed gevoel. Wij worden door andere partijen dus als een serieuze club gezien. De de tijd en energie die we er de afgelopen jaren hebben ingestoken werpt nu zijn vruchten af.’
Waar de BBB nog niet op namen van mogelijk provinciebestuurders wil ingaan, is Groninger Belang een stuk duidelijker. ‘Ik ben namens onze partij de kandidaat-gedeputeerde’, aldus Schmaal. ‘Er is al wel een lijstje met mogelijke namen gepresenteerd, maar het is niet aan mij om daar iets over te zeggen.’

Advies op 12 april aangeboden

De partijen hebben al naar elkaar de intentie uitgesproken om samen te werken. Er moet nog met een formateur erbij een gesprek plaatsvinden op de inhoud.
De informateur Ard van der Tuuk schrijft de komende dagen een advies dat hij woensdagmiddag 12 april zal aanbieden aan Provinciale Staten.
Van der Tuuk, burgemeester van de gemeente Westerkwartier, is 22 maart 2023 door Provinciale Staten aangesteld als informateur na de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart.
Dit bericht is aangevuld met reacties van Gouke Moes en Bram Schmaal