SodM reageert op enquêterapport en wil meer in gesprek met Groningers

Het rapport van de commissie parlementaire enquête aardgasgaswinning Groningen
Het rapport van de commissie parlementaire enquête aardgasgaswinning Groningen © RTV Noord
Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) wil in gesprek gaan met Groningers. Dat schrijft de dienst in de eerste inhoudelijke reactie op het rapport naar aanleiding van de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen. Met een uitnodiging aan de Groningers om in gesprek te gaan, wil SodM een van de aanbevelingen van het rapport opvolgen en zo bepalen hoe de ereschuld het beste ingelost kan worden.
De gesprekken zijn volgens SodM een ‘belangrijke bron om de vervolgacties naar aanleiding van de parlementaire enquête te toetsen en verder aan te scherpen’. ‘De komende periode gaan wij in gesprek met de mensen in Groningen, om te horen wat zij van SodM verwachten naar aanleiding van de parlementaire enquête.’

Uitnodiging

SodM heeft naar eigen zeggen regelmatig contact met mensen in Groningen, maar probeert via deze weg ook bewoners te bereiken met wie ze nog niet gesproken heeft. Groningers die in gesprek willen met SodM kunnen een mailtje sturen naar info@sodm.nl.
In het rapport ‘Groningers boven gas’ stelt de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen dat Nederland een ereschuld heeft aan de Groningers en doet ze aanbevelingen hoe deze in te lossen. Het rapport is op 24 februari 2023 aangeboden aan de Tweede Kamer. De hoofdconclusie van het rapport is dat de belangen van de Groningers structureel genegeerd zijn bij de aardgaswinning. Dat heeft voor hen rampzalige gevolgen, zo stelt de commissie.

'NCG moet heldere opdracht krijgen'

De commissie raadt in het rapport af om al te grote systeemwijzigingen door te voeren. Dit betekent volgens SodM dat het aan de Nationaal Coordinator Groningen (NCG) is om deze klus samen met bewoners en gemeentes te klaren. Als het aan SodM ligt zou NCG een heldere wettelijke opdracht moeten krijgen om de versterkingsoperatie zo snel als mogelijk te realiseren.