Scheef hangend orgel kerk Zeerijp uit voorzorg gestut

Het orgel van kerk in Zeerijp in de stutten
Het orgel van kerk in Zeerijp in de stutten © RTV Noord/Wiebe Klijnstra
Het orgel van de middeleeuwse Jacobuskerk in Zeerijp staat sinds afgelopen week in de stutten. Deze voorzorgsmaatregel is genomen omdat het orgel niet meer recht aan de muur blijkt te hangen. Bovendien zit er een scheur in een van de balken van de orgelkast.
De scheur is ongeveer vijf centimeter lang en enkele millimeters breed. 'Die kwam aan het licht tijdens een vooronderzoek', aldus Christiaan Velvis. Hij is als bouwkundige verbonden aan Groninger Kerken (voorheen Stichting Oude Groninger Kerken), de beheerder van de middeleeuwse kerk.

Aardbevingsschade?

Het orgel hangt aan de westmuur van de kerk. 'We constateerden dat het orgel een aantal centimeters scheef is gaan hangen. Dat was reden voor ons om te kijken wat er aan de hand is', legt Velvis uit. Kan het om aardbevingsschade gaan? 'Dat weten we niet. Verder onderzoek moet dat uitwijzen.' Hij voegt daaraan toe dat het orgel voorlopig nog steeds kan worden bespeeld.
Het huidige orgel dateert uit het midden van de zeventiende eeuw en is van de hand van de Groninger orgelbouwer Theodorus Faber. Het is in de loop van de tijd meerdere keren gerestaureerd. In 1977 werd de orgelkast in de oorspronkelijke staat hersteld. Van de originele orgelpijpen zijn nog enkele over.
De kerk van Zeerijp met het gestutte orgel
De kerk van Zeerijp met het gestutte orgel © RTV Noord/Wiebe Klijnstra

Klokkentoren

De Jacobuskerk in Zeerijp stamt uit het eind van de dertiende eeuw en heeft een vrijstaande klokkentoren. Die kwam in 2018 landelijk in het nieuws na een aardbeving van 3.4 op de schaal van Richter. Deze beving veroorzaakte een scheur van enkele meters in de toren.
Bekijk de situatie in de kerk:
'Je wilt het risico niet nemen dat het orgel naar beneden komt'
'Deze scheur is de afgelopen jaren gemonitord door de Nationaal Coördinator Groningen', zegt Jur Bekooy. Net als Velvis is hij als bouwkundige werkzaam bij Groninger Kerken. 'Dat onderzoek is nu afgerond. Ik hoop dat de schade dit jaar kan worden hersteld.' Of er daarnaast ook versterkingsmaatregelen voor de kerk nodig zijn, kan Bekooy niet zeggen. 'Daarvoor is verder onderzoek nodig.'