Burgemeester Schuiling: 'Ik heb weinig vertrouwen in afhandelen gaswinning'

Koen Schuiling, burgemeester van Groningen
Koen Schuiling, burgemeester van Groningen © RTV Noord
Burgemeester Koen Schuiling van Groningen heeft er weinig vertrouwen in dat het kabinet het dossier over de gaswinning in Groningen netjes zal afhandelen. Dat vertrouwen is 'minder dan vijftig procent', zei hij dinsdag bij het WNL-radioprogramma Sven op 1.
Volgens Schuiling verlopen de gesprekken moeizaam en merkt hij weinig van ruimhartigheid. 'We hebben meerdere malen aan de bel getrokken over de gevolgen die de aardbevingen hadden', zegt Schuiling. 'Meer dan alleen de schade, maar ook wat het voor gezinnen betekent. Er zijn vaker beloftes gedaan maar niet nagekomen.'
Ik constateer dat verantwoordelijk staatssecretaris Hans Vijlbrief zijn best doet, maar ik zie weinig beweging bij andere leden van het kabinet
Burgemeester Koen Schuiling van Groningen

Weinig beweging in kabinet

De burgemeester is ook kritisch op de houding van enkele leden van het kabinet. 'Ik constateer dat verantwoordelijk staatssecretaris Hans Vijlbrief zijn best doet, maar ik zie weinig beweging bij andere leden van het kabinet.' Schuiling zegt dat hij minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat meerdere keren heeft aangesproken, maar dat het stil blijft.

Ereschuld van dertig miljard euro

Eind maart eiste de provincie Groningen een maatregelenpakket van minimaal dertig miljard euro voor het inlossen van de 'ereschuld' die is ontstaan door de gaswinning. Dat bedrag komt bovenop de kosten van het versterken van panden en het herstellen van de schade.
Aanleiding voor het pakket waren de bevindingen van de parlementaire enquêtecommissie naar de gaswinning in Groningen. Die commissie concludeerde afgelopen februari dat de Nederlandse Staat een ereschuld heeft aan Groningers, omdat het jarenlang geprofiteerd heeft van het gasveld onder de provincie, terwijl de inwoners met de lasten en kosten zitten.

Hoe toekomstige schade vergoeden?

Schuiling denkt dat de kosten nog verder zullen oplopen dan dertig miljard euro. 'We weten niet precies hoe groot het bedrag zal zijn, welke schade nog zal optreden. Ik snap dat er fixatie is op een bedrag. We hebben een sociaal bedrag, maar wat er niet in zit, is afwikkeling van schade die nog gaat ontstaan. Als je gaswinning nu stopt, dan is de kans op een aardbeving nog ruim aanwezig.'

Kamerdebatten live volgen

Woensdag en donderdag wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over het rapport van de parlementaire enquêtecommissie naar de gaswinning in Groningen. Via de website en app van RTV Noord kun je deze debatten live volgen. Het eerste debat begint woensdagmorgen om 10.15 uur.