Komst Lelylijn weer stapje dichterbij na positieve stemming Europees parlement

De beoogde route van de Lelylijn
De beoogde route van de Lelylijn © Bewerking RTV Noord
Goed nieuws voor voorstanders van de Lelylijn. Het Europees parlement stemde donderdag voor het opnemen van het project in het Trans-Europese Netwerk (TEN-T). Daarmee komt de lijn in aanmerking voor Europese subsidies. Naast de Lelylijn, is ook de spoorverbinding Emmen-Rheine opgenomen in het netwerk.
In december gaven de ministers van Transport van de 27 lidstaten al hun fiat aan het opnemen van de Lelylijn in het TEN-T. Instemming van het Europees Parlement was nog wel nodig. Deze is nu dus binnen.

Grote meerderheid

Het TEN-T heeft als doel nationale netwerken, zoals snelwegen, spoorlijnen of energienetten met elkaar te verbinden. De voorstellen om de Lelylijn en Emmen-Rheine toe te voegen aan het TEN-T werden gesteund door een grote meerderheid van Europarlementariërs.
Binnenkort kunnen aanvragen worden ingediend voor het financieren van de voorbereiding en de aanleg van benodigde infrastructuur. Dat is in het verleden al succesvol gebleken voor de Wunderline.

'Als Brussel akkoord is, moet hij er komen'

Ton Schroor, ambassadeur van de Lelylijn, is in zijn nopjes met het nieuws. 'Uitstekend nieuws, we zijn weer een stap dichterbij.' Voor hem bestaan er geen twijfels meer over de komst van de Lelylijn:
'Als Brussel akkoord is, moet hij er ook komen. En dat is echt goed nieuws voor wonen en ondernemen in het Noorden. Toerisme gaat er ook van profiteren, denk ik.'