RuG maakt lipdub

GRONINGEN - Er heerste op Eerste Pinksterdag een totale chaos in de Universiteitbibliotheek van Groningen. De bieb vormde het decor voor de opnames van een speciale videofilm voor de Rijksuniversiteit: een lipdub.
Tientallen studenten en medewerkers playbacken het lied Mr Blue Sky van Electric Light Orchestra, dat later onder de film wordt gemonteerd. Alles moet in één take worden opgenomen. Het uitgangspunt is: zo gek mogelijk.
Lipdubs zijn sinds een paar jaar helemaal in. Ze worden over de hele wereld gemaakt. Een lipdub wordt meestal gemaakt door een groep mensen te filmen die een liedje aan het meezingen of playbacken zijn. Uiteindelijk lijken de meeste lipdubs op eenvoudige videoclips. De meest populaire lipdubs worden zo gefilmd dat ze uit een lang en continue shot bestaan, waarin de camera reist door verschillende kamers en situaties in bijvoorbeeld een kantoorgebouw of universiteit. Een lipdub duurt meestal tussen de vier en zes minuten, en er werken tussen de 35 en soms wel 700 mensen aan mee. Bekijk de teaser van de lipdub van de RuG Bekijk de eerste preview te van de libdub