Totale maansverduistering waarneembaar

© F.d.W. / Flickr
GRONINGEN - Laag aan de horizon, in het zuidoosten, is komende woensdag een totale maansverduistering te zien. De maan beweegt op dat moment door de schaduw van de aarde.
De maansverduistering is - mits het helder weer is- gewoon met het blote oog te zien, uiteraard is de verduistering het best te bekijken vanaf een hoge of een open plek waar de horizon goed te zien is.
De maan ziet er woensdagavond, als hij opkomt om 21.54 uur, extra groot uit omdat hij erg laag aan de horizon staat. Ook heeft de maan dan een rode kleur, hetgeen wordt veroorzaakt door het rode licht van zonsopgang en -ondergang op andere plekken op de wereld.
Aan het einde van de maansverduistering, rond 23:00 uur, wordt een boogvormig stukje aan één kant helderder als de maan weer uit de schaduw van de aarde komt. Dat stukje wordt steeds groter totdat de volle maan weer helemaal verlicht is. Dat gebeurt rond middernacht.
Op 10 december is er opnieuw een totale maansverduistering. Maar daarvan is in Nederland en België alleen de gedeeltelijke fase aan het eind te zien. Pas op 28 september 2015 is er in onze streken weer een totale maansverduistering die in haar geheel kan worden waargenomen.