MS Romantika voor de laatste keer uit de Eemshaven vertrokken

MS Romantika verlaat de Eemshaven voor de laatste keer
MS Romantika verlaat de Eemshaven voor de laatste keer © Steven Radersma/RTV Noord
MS Romantika, dat de veerdienst tussen de Eemshaven en Kristiansand in Noorwegen onderhield, heeft vanmiddag om half vier voor de laatste keer de trossen los gegooid in de Eemshaven. Daarmee komt na één jaar een vroegtijdig eind aan de enige veerdienst tussen Nederland en Noorwegen.
Vanaf 1 juni is de Duitse havenstad Emden de vaste vertrekplaats van de veerdienst, die voorlopig nog wel onder de naam Holland Norway Lines wordt uitgevoerd. Tot die tijd vertrekt MS Romantika uit Cuxhafen, ook in Duitsland.

Optimisme

De eerste afvaart van MS Romantika uit de Eemshaven was op 7 april 2022. De verwachtingen over de nieuwe veerdienst waren hooggespannen. Volgens Holland Norway Lines overtrof het aantal verkochte tickets ruimschoots de verwachtingen. De veerdienst leek een goede toekomst tegemoet te gaan; er werd zelfs gedacht aan het in vaart brengen van een tweede schip, voor vrachtverkeer. En er waren plannen voor de ontwikkeling van een emissieloos schip dat waterstof als brandstof zou gebruiken.

Financiële problemen

Maar eind 2022 begon dit optimistische plaatje barsten te vertonen. MS Romantika kon vanaf 1 oktober niet meer gebruik maken van een vaste kade in de Beatrixhaven. Met Groningen Seaports was afgesproken dat Holland Norway Lines vanaf die datum een eigen kade zou hebben aangelegd, maar door financiële problemen was daar nog niets van terecht gekomen.
Bekijk hier de laatste afvaart van MS Romantika uit de Eemshaven:
De laatste afvaart van MS Romantika uit de Eemshaven

Reizigers gedupeerd

Dit had tot gevolg dat MS Romantika de kade moest delen met andere gebruikers onder het motto: 'wie het eerst komt, het eerst maalt'. Hierdoor kwam het regelmatig voor dat MS Romantika niet kon aanmeren en afvaarten moesten worden geannuleerd, waardoor reizigers gedupeerd raakten.

Toekomst

Omdat er voorlopig nog geen geld is om een eigen kade in de Eemshaven aan te leggen, wijkt Holland Norway Lines vanaf nu uit naar Duitsland. Het bedrijf zegt de intentie te hebben om op termijn terug te keren naar Groningen. Het is de vraag of dat een realistische verwachting is, en zo ja, wanneer de veerdienst dan weer structureel in de Eemshaven zal aanmeren.