Column: Ongeacht de stand

Leo Wassing
Leo Wassing © RTV Noord
In de afgelopen jaren kon je als supporter van FC Groningen je seizoenkaart begin april verlengen. Maar dit jaar is anders dan al die andere jaren. Het laatste stukje hoop vervloog (opnieuw) nadat doelman Michael Verrips de fout inging tegen RKC Waalwijk. Het onvermijdelijke dient zich aan en wordt steeds concreter: volgend jaar geen Ajax en PSV, maar de jong-varianten in de Euroborg.
De clubbestuurders van FC Groningen durven het nog steeds niet hardop te zeggen, maar dit komt niet meer goed. Diezelfde clubbestuurders zijn overigens, laten we eerlijk zijn, slechts passanten. Hopelijk hebben ze een hele grote spiegel thuis, want zelfreflectie is op z'n plaats na het grootste dieptepunt in de historie. FC Groningen in de eerste divisie: het leek lange tijd onmogelijk, maar het is bijna zover.
Toch zijn niet zij, de bestuurders, maar supporters het belangrijkste voor FC Groningen. Die hebben de club gemaakt en maken de club nog steeds. Zijn er altijd en dragen de club de rest van het leven met zich mee. Identificeren zich met de club. Houden van de club. Zijn boos op de club. Maar zijn vooral heel erg wijs met de club, dat heeft de coronaperiode wel laten zien: de club kreeg hartverwarmende steun. FC Groningen ligt sportief op sterven, maar blijft in leven.
En ook volgend seizoen zal die onvoorwaardelijke steun er zijn, al is de vraag hoeveel seizoenkaarten zullen worden verkocht. Een voordeel van degraderen is dat de seizoenkaart in ieder geval niet duurder wordt en je krijgt ook nog eens meer duels te zien van je favoriete club. Minder verliezen dan nu moet ook goedkomen. En beschouw komend seizoen als een cultseizoen, afgezien van die acht wedstrijden tegen jongteams. Telstar, MVV, Top Oss, VVV, NAC Breda of De Graafschap: de eerste divisie zit vol cultclubs.
Hopelijk zien we ook een volle Euroborg. Ik weet het: dat klinkt nu misschien opportunistisch, want in tijden van succes is het veel makkelijker supporten. Dat het kan hebben FC Twente-supporters bewezen. In 2018, na degradatie, verkocht de club uit Enschede nota bene bijna 20.000 seizoenkaarten aan het begin van het seizoen, terwijl dat een (eredivisie)seizoen eerder op 18.000 lag. De Tukkers wilden er maar mee laten zien: je bent niet alleen supporter in goede tijden, maar vooral in slechte tijden.
Over de sfeeracties op de Noordtribune komend seizoen hoeven we ons in ieder geval geen zorgen te maken. Afgelopen thuiswedstrijd tegen FC Utrecht werd gul gegeven door medesupporters. Dat resulteerde in bijna 27.000 euro. Te besteden aan nieuwe sfeeracties. Want aan hen heeft het absoluut niet gelegen dit seizoen: de supporters van FC Groningen zijn van eredivisieniveau. Althans die 98 procent. Denk maar aan de sfeeracties dit seizoen tegen sc Heerenveen, FC Emmen, RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles. De Noordtribune zal ook wel storm lopen komend seizoen. Hopelijk volgt de rest van het stadion ook.
Dus een oproep aan FC Groningen: start de seizoenkaartverkoop voor komend seizoen nu zo snel mogelijk, ongeacht de stand. Hopelijk zijn er komend seizoen (naar verhouding) in de Euroborg net zulke hoge aantallen als in de Grolsch Veste tijdens hun eerste divisieseizoen. En wie weet is de Grote Markt dan toch dichterbij dan wij op dit moment denken.
Ongeacht de stand. Voor Stad en Ommeland.