Groninger Bodem Beweging: 'Het lijkt de goede kant op te gaan, maar we houden een slag om de arm'

'Ik denk dat er nu besef is van urgentie na het enquêterapport en wat ons betreft is dit een moment om het nu eens anders te doen in Groningen. Als het nú niet is, wanneer wel?', zegt Merel Jonkheid namens de Groninger Bodem Beweging (GBB).
Ze reageert op de woorden van staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw), die maandag aankondigde de schadeafhandeling in het bevingsgebied een stuk makkelijker te maken.
De GBB noemt het 'een goede stap vooruit'. 'Wij hebben na het rapport van de enquêtecommissie al gezegd: de causaliteit moet eruit (dat niet meer bij elke scheur wordt gekeken of die wordt veroorzaakt door aardbevingen, red.). Wij zijn blij als deze stap genomen wordt. Het zal er voor zorgen dat er veel meer op vertrouwen gebaseerd is', doelt Jonkheid op de afhandeling van schade.
Sneller geld
Het Instituut Mijnbouwschade (IMG) vraagt op dit moment veel bewijs om te kijken of iets aardbevingsschade is. Jonkheid: 'In de praktijk zagen we dat het IMG heel ver ging om toch een andere oorzaak aan te tonen, zodat zij geen schade hoefde uit te keren. Als die vraag niet meer aan de orde is, of het bevingsschade is of niet, zal het veel makkelijker worden voor mensen. Ik ga er vanuit dat mensen sneller hun geld uitbetaald krijgen.'
Beloftes
De GBB schuift dinsdagavond niet aan tijdens het gesprek tussen acht bewindspersonen, onder wie premier Mark Rutte en Groningse bestuurders, over onder meer toekomstperspectief van het aardbevingsgebied. 'Wij worden betrokken bij de plannen en verder is dat niet aan ons. Ik ben heel benieuwd en wens ze veel succes', zegt Jonkheid, die een positief gevoel heeft over besef van urgentie.
'Het lijkt de goede kant op te gaan. Maar iedereen houdt een slag om de arm. We hebben eerder mooie beloftes gehad...', besluit Jonkheid.