Inwoners Westerkwartier en Midden-Groningen kunnen geur- en geluidshinder melden via een app

Meldingen zijn anoniem zichtbaar op  de Hinderapp
Meldingen zijn anoniem zichtbaar op de Hinderapp © Hinderapp
Inwoners van de gemeente Westerkwartier en Midden-Groningen kunnen binnenkort gebruik maken van de zogeheten Hinderapp om geur- en geluidshinder te melden. De app is een doorontwikkeling van de Luchtapp die inwoners van Het Hogeland en Eemsdelta al langer kunnen gebruiken om geurhinder aan te kaarten.
Inwoners kunnen via een aangemaakt account een melding doen of een milieuklacht indienen. Die worden anoniem op een plattegrond zichtbaar voor alle gebruikers van de app. Milieuklachten die via de app binnenkomen over geuroverlast door bedrijven gaan rechtstreeks naar de Omgevingsdienst Groningen (ODG).

Klachten

Die organisatie neemt de klacht in behandeling of verwijst de indiener door naar een andere bevoegde instantie. In beide gevallen worden gebruikers via de app op de hoogte gehouden van de stand van zaken.
Westerkwartier hoopt via de Hinderapp sneller op klachten te kunnen reageren en inwoners meer inzicht te geven in hun leefomgeving. Onderzocht wordt nog of ook houtrookhinder via de app kan worden gedaan.

Voor de zomervakantie

Deelname aan de app door de gemeente geldt voor tenminste drie jaar. De kosten over die periode bedragen iets meer dan 12.000 euro. Westerkwartier streeft ernaar de app voor de zomervakantie beschikbaar te hebben voor de inwoners.