Verdachten neersteken jeugdzorgmedewerkster Yorneo staan vandaag voor het eerst voor de rechter

Hulpdiensten bij de zorginstelling in Emmen waar het steekincident plaatsvond
Hulpdiensten bij de zorginstelling in Emmen waar het steekincident plaatsvond © Persbureau Groningen
De twee meerderjarige mannen die verdacht worden van het doodsteken van de 26-jarige Marit uit Stad, staan voor het eerst openbaar voor de rechter. Een 16-jarige verdachte wordt later achter gesloten deuren ondervraagd.
Marit werkte als hulpverlener bij Yorneo in Emmen. Zij begeleidde bij deze instelling jongeren die vanwege problemen niet meer thuis kunnen wonen. Op 14 januari werd ze doodgestoken tijdens haar dienst in de Emmer kliniek. De jongste verdachte was een cliënt van Yorneo, de andere twee zijn bekenden van hem, zo heeft een van hun advocaten laten weten.
De zitting die donderdagmiddag plaatsvindt is niet-inhoudelijk. Het trio wordt niet alleen verdacht van gekwalificeerde doodslag (doodslag om een ander misdrijf te verbergen), maar ze probeerden ook op diezelfde avond een tankstation te overvallen. Een paar dagen voor de dodelijke steekpartij hebben een van de 19-jarigen en de 16-jarige jongen volgens het Openbaar Ministerie de McDonald's in Emmen overvallen.

Ook verdacht van straatroof

Dat is niet het enige misdrijf waar het drietal in wisselende samenstelling van verdacht wordt. De twee 19-jarigen zouden in Emmen ook een straatroof gepleegd hebben, en hebben volgens het OM voorafgaand aan de dodelijke steekpartij een ander persoon van vrijheid beroofd.
Tijdens de pro forma-zitting wordt onder andere besloten of het tweetal langer vast blijft zitten. Ook wordt de stand van het onderzoek besproken en wat er nog nodig is voordat de zaak inhoudelijk behandeld kan worden.