Bakkers en winkels in Stad blijven dicht op zondagochtend: 'In het belang van de kleine ondernemer'

De bakkerij waar het allemaal om te doen was: Broodje van Eigen Deeg
De bakkerij waar het allemaal om te doen was: Broodje van Eigen Deeg © Broodjevaneigendeeg.nl
Er is in de gemeenteraad van Groningen geen meerderheid te vinden om de openingstijden van winkels op zondag te verruimen. De deuren mogen nu vanaf het middaguur open en dat blijft zo. De voltallige coalitie wil geen uitbreiding en daarmee is de discussie dus voorlopig beslecht.
De openingstijden werden ter discussie gesteld nadat er ophef ontstond over een bakker die zeven jaar lang tegen de regels in open was op zondagochtend.
Wethouder Carine Bloemhoff besloot daarom om de gemeenteraad drie mogelijke scenario’s voor te schotelen: de regels kunnen zo blijven zoals ze zijn, alleen bakkers kunnen opengaan op zondagochtend of alle levensmiddelenwinkels kunnen de deuren op zondagochtend openen.

Zondagsrust is heilig

De volledige coalitie (GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en Partij voor de Dieren) hecht om verschillende redenen aan de zondagsrust. Dat doet de ChristenUnie bijvoorbeeld om religieuze redenen. 'Met een beperkte winkelopenstelling denken we de balans tussen economie en samenleving te bevorderen', zegt Sten Wennink.
Winkels zagen ondanks de zondagsopenstelling geen toename van inkomsten, eerder een spreiding
Daan Brandenbarg, SP

Nutella-zaken

De SP heeft geen religieuze redenen om tegen een verruiming van de openingstijden te zijn: 'Wij zijn altijd tegenstander geweest van de zondag-openstelling', zegt Daan Brandenbarg.
Volgens de partij zien veel kleinere ondernemers het niet zitten om op zondag de deuren te openen. 'Toen de zondagsopenstelling werd ingevoerd maakten kleinere bedrijven zich al zorgen over de grote zaken die wel open zouden gaan. Die kunnen veel goedkoper personeel inzetten. Daarnaast zagen ze geen toename van de inkomsten, maar eerder een grotere spreiding over de gehele week van hetzelfde inkomen.'
Brandenbarg laat zijn afkeer van een verruiming van de winkeltijden duidelijk merken. 'Het risico is dat er alleen maar ijs- en Nutella-zaken bijkomen en grote ketens. Net zoals in Amsterdam, alles om de toeristen te bedienen.'

Coalitieakkoord

De Partij voor de Dieren sluit zich aan bij de afspraken die zijn gemaakt in het coalitieakkoord. 'Daarin hebben we afspraken gemaakt over meer groen, maar ook dat de winkeltijden niet verruimd worden', zegt Terence van Zoelen.
GroenLinks beroept zich ook op die gemaakte afspraak. 'Dit is in het belang van de individuele ondernemer', aldus Tim van Vendel.
Tot besluit is het de PvdA die zich aansluit bij de andere coalitiepartijen: 'Juist kleine ondernemers moeten van hun rust kunnen genieten. Je wil niet dat ze gedwongen worden om open te gaan omdat ze anders naar de concurrent gaan.'

'Nadenken of het rendabel is om open te blijven'

Tineke Plagmeijer van de bakkerij die zeven jaar lang op zondagochtend open was, Broodje van Eigen Deeg, is teleurgesteld over het oordeel van de raad.
'Ik had gehoopt dat wij wat tijd en ruimte zouden krijgen om te kijken hoe we ons omzetverlies kunnen opvangen, maar dat gaat niet gebeuren helaas, de gemeente blijft handhaven. Wij moeten nu gaan nadenken of het rendabel is om open te blijven, want alle kosten stijgen. Huur, energie, loonkosten, alles gaat omhoog, maar de omzet dan omlaag. Het zou kunnen betekenen dat we vanwege de zondagochtend moeten sluiten.'
Dit artikel is donderdag 12:08 uur aangevuld met een reactie van bakkerij Broodje van Eigen Deeg