'Kabinet komt met 20 miljard euro voor Groningen', veel minder dan gevraagd

Premier Rutte in Groningen
Premier Rutte in Groningen © RTV Noord
Het kabinet heeft ruim twintig miljard euro over om Groningen te compenseren voor de gaswinning. Dat zeggen bronnen tegen de NOS. De miljarden zijn voor 'een generatielange aanpak' en moeten voor bepaalde doelen worden gebruikt, waaronder infrastructuur en kansengelijkheid. En van het bedrag moeten ook schadeherstel en versterking van huizen worden betaald.
Bestuurders uit de regio hadden dertig miljard geëist aan investeringen in leefbaarheid, sociale samenhang en het aardgasvrij maken van woningen. Maar de Groningers vinden dat de kosten voor schadeherstel en versterking hier los van staan. Die kosten worden geschat tussen de vijf en tien miljard.
Dinsdag, toen een kabinetsdelegatie in Groningen was om te onderhandelen, sprak commissaris van de koning René Paas al van een 'groot gat' tussen de wens en het aanbod, maar tot nu toe was onduidelijk hoe groot het gat was. Het verschil is de afgelopen dagen wel kleiner geworden, zeggen de bronnen.
De woordvoerder van Paas laat weten dat de commissaris niet gaat reageren op het voornemen van het kabinet.
Het Groningse Kamerlid Sandra Beckerman reageert al wel via Twitter:

Ereschuld

Twee maanden geleden oordeelde een parlementaire enquêtecommissie dat de jarenlange gaswinning rampzalig was voor de Groningers en dat Nederland een ereschuld aan Groningen heeft. Premier Rutte noemde het deze week 'ongelofelijk belangrijk dat we recht doen'.
Morgen (vrijdag) spreekt het kabinet over de harde conclusies van de enquêtecommissie en over de compensatie. De commissie concludeerde onder meer dat de veiligheid van Groningers decennialang ondergeschikt was aan financiële en economische belangen bij de gaswinning en dat er te weinig aandacht was voor de schade en angst die de aardbevingen veroorzaakten.
Verslaggever Martin Drent vertelt over de zaak op TV Noord:
'Dat gat tussen regio en kabinet is bijna de helft'