Verdachten doden hulpverlener Emmen wilden kluis stelen

Hulpdiensten bij de zorginstelling in Emmen waar het steekincident plaatsvond
Hulpdiensten bij de zorginstelling in Emmen waar het steekincident plaatsvond © Persbureau Groningen
Het duo dat ervan wordt verdacht dat zij op 14 januari een 26-jarige medewerkster van de jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen hebben gedood, wilden de kluis stelen. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de 16-jarige jongen uit Ruinerwold en de 19-jarige Emmenaar gekwalificeerde doodslag. Dit werd bekend gemaakt tijdens de eerste inleidende zitting in Assen. De rechter verlengde het voorarrest van alle drie met drie maanden.
De tieners werden volgens het OM aangestuurd door een 20-jarige man uit Emmen. In zijn woning was een overval op een tankstation gepland. De twintiger gaf beiden een mes en gezichtsbedekking mee. Ze mochten niet terugkomen zonder een buit. Anders vielen er klappen, zou de twintiger hebben gedreigd. Het tankstation was gesloten en de tieners zouden onderweg de diefstal van de kluis hebben bedacht van de instelling waar de 16-jarige op dat moment verbleef.
Een beladen en afschuwelijke zaak, zei de officier van justitie. Een zaak die voor veel opschudding heeft gezorgd in de samenleving. Dat vond zij een reden om langer stil te staan bij wat er volgens het onderzoek mogelijk die avond is gebeurd.

Steekwonden

Het incident gebeurde voor de ogen van een jonge bewoonster. Zij zat met haar begeleidster televisie te kijken, toen die werd weggeroepen. Het meisje zag hoe haar begeleidster werd gestoken en rende naar buiten om hulp te roepen. Ze werd vastgehouden, maar kon toch loskomen. Ze sloeg alarm bij een naastgelegen café.
De agenten vonden de medewerkster met steekwonden in haar hals, in een plas bloed. Ze overleed ter plekke. De drie verdachten werden kort daarna aangehouden. De woning van de 20-jarige verdachte was volgens het OM de uitvalsbasis voor overvallen en gewelddadige diefstallen die in de woning werden beraamd.

Criminele jeugdbende

De twintiger stond volgens het OM aan het hoofd van een criminele jeugdbende en besliste in welke samenstelling een diefstal of overval werd gepleegd. Op die wijze werd ook de overval op een McDonald’s-restaurant in november beraamd en gepleegd, waarbij met een pistool werd geschoten.

Gesloten deuren

De zaak van de 16-jarige jongen was achter gesloten deuren. De overige zaken waren openbaar. Alleen de 19-jarige verscheen voor de rechter. Hij huilde toen hij hoorde waar hij voor terecht stond. Hij ontkent het steken en trappen van de hulpverleenster. Volgens het OM zijn er voldoende aanwijzingen dat de jongste heeft gestoken, ook al ontkent ook hij.
De 19-jarige staat voor onderzoek op de wachtlijst van het Pieter Baan Centrum. De oudste moet nog door een psychiater en psycholoog worden onderzocht. Wanneer de inhoudelijke behandeling is, is nog niet bekend.