OM eist 30 maanden cel voor docent die seks had met 15-jarige leerling

Exterieur van de rechtbank Noord-Nederland in de stad Groningen
Exterieur van de rechtbank Noord-Nederland in de stad Groningen © ANP
Vanwege het misbruik van een 15-jarige leerlinge moet een 31-jarige docent van de christelijke scholengemeenschap Ubbo Emmius in Stadskanaal dertig maanden de cel in. Dat eist het Openbaar Ministerie (OM).
De (inmiddels ex-)docent uit de gemeente Borger-Odoorn ontkent dat hij een relatie met het meisje heeft gehad en haar heeft aangeraakt, ondanks een lawine aan compromitterende berichten op zijn telefoon. Het OM stelt dat hij als mentor van het meisje een liefdesrelatie is aangegaan, waarbij het uiteindelijk kwam tot seks met het kind.
Begin april 2022 meldde de docent bij de directrice van het Ubbo Emmius dat hij werd afgeperst door twee neven van het meisje met (volgens hem) vervalste gesprekken tussen hem en het meisje. De directrice bedacht zich niet en belde de politie, die een onderzoek instelde. Het meisje, dat kampt met angststoornissen en depressie, ontkende de relatie aanvankelijk, omdat ze hoopte dat de leraar de relatie met haar wilde voortzetten. De docent zou gezegd hebben dat hij bij zijn vrouw weg zou gaan.
Toen ze van een vriendin hoorde dat ze de docent had zien knuffelen met zijn vrouw, trok ze de conclusie dat een gezamenlijke toekomst er niet inzat en gaf ze toe wel degelijk een relatie met hem te hebben gehad. Volgens de advocaat van de verdachte is het meisje zwaar onder druk gezet door haar familie om de docent te beschuldigen. Maar haar verklaringen zouden tegenstrijdigheden bevatten, aldus de advocaat. Het OM vaart echter niet uitsluitend op de verklaringen van het meisje.

Valentijnsbrief

In de telefoon van de tegen de klippen op ontkennende docent stond namelijk een groot aantal gesprekken tussen de twee. De docent schrijft: 'Wie verwen ik? Wie kus ik? Wie knuffel ik? Van wie hou ik? Jou!'
'Dit is toch een liefdesverklaring?', mompelde een van de rechters. De verdachte zegt zich dit bericht niet te kunnen herinneren. Op een ander moment beklaagt de man zich dat het kwetsbare meisje geen valentijnsbrief wil. 'Je wilt geeneens mijn valentijnsbrief waarin ik mijn gevoel in uit', schrijft hij. Maar de verdachte zegt dat hij het kind nooit een valentijnsbrief heeft geschreven. 'Dan is het wel heel toevallig dat in de telefoon van het slachtoffer een valentijnsbrief van u is gevonden', stelt de rechter.
In deze brief liet de leraar zijn gevoelens de vrije loop: 'Je bent echt heel bijzonder en speciaal voor me. Als je een app stuurt, maakt mijn hart een sprongetje. Het stiekem aan elkaar zitten, maakt het echt spannend'. Op een ander moment is hij aan het mokken: 'Omdat ik nog niet eens 'goedemorgen schat' krijg, geen 'slaap lekker schat'.' De verdachte hierover: 'Ik snap dat dit verkeerd over kan komen. Ik zeg weleens vaker 'schat'. Ook tegen leerlingen dus.'

'Ik dacht dat school veilig zou zijn'

Op een gegeven moment schrijft hij haar bozig: 'Ga dan, als ik niet goed genoeg ben?'. 'U praat op deze manier tegen een meisje met angststoornissen en depressie', liet de rechter weten. De verdachte: 'Hiermee wilde ik laten zien dat ik er voor haar was als ze een gesprek nodig had.' Het slachtoffer vertelt hoe de affaire diepe sporen heeft getrokken in haar leven. 'Ik moest nog elke dag naar school. Ik voelde hoe iedereen me aankeek. Ik kon me niet verstoppen. Ik dacht dat school veilig zou zijn. Ik hoop dat ik je enige slachtoffer ben geweest...'
De docent werkt inmiddels als financieel adviseur bij de gemeente. 'Ik heb de overstap gemaakt omdat ik niet opnieuw in deze situatie wil komen, ik ben het vertrouwen kwijt', zegt de verdachte. 'Is het niet aan uzelf te wijten dat u in deze situatie gekomen bent?', stelde de rechter. De verdachte legt in zijn slotwoord de schuld deels bij het slachtoffer. 'Ze heeft waarschijnlijk door haar problemen en haar thuissituatie onjuist verklaard.'
De officier van justitie eist naast de gevangenisstraf zekerheidshalve een beroepsverbod. De rechtbank doet 11 mei uitspraak.