Bouw Werelderfgoedcentrum Waddenzee officieel van start: 'Doen het voor Ona en generatiegenoten'

Sander en Ona van Dijk naast de eerste paal
Sander en Ona van Dijk naast de eerste paal © Henk Postma
Door het slaan van de eerste paal is donderdag de bouw van het nieuwe Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC-W) in Lauwersoog officieel van start gegaan. Het nieuwe gebouw in Lauwersoog gaat onderdak bieden aan het Zeehondencentrum, dat nu nog in Pieterburen staat.
Verder komen er ruimtes voor onder meer exposities, onderzoek en horeca. Het moet een grote publiekstrekker worden.

Bewustwording

De eerste paal werd de grond in geslagen door de 2-jarige Ona van Dijk. Ze is dochter van Sander van Dijk en Eva Nogue Astier, beiden werkzaam bij Zeehondencentrum Pieterburen. Hiermee wil de stichting benadrukken dat er een centrum wordt gebouwd waarbij bewustwording over de toekomst van het Waddengebied voor Ona, haar generatie en de generaties na haar centraal staat.
Bij de bijeenkomst waren medewerkers van Zeehondencentrum Pieterburen, het projectteam en diverse stakeholders. Ook kregen ze een voorproefje van een interactieve tentoonstelling, die in het nieuwe complex te bezoeken is. Bouwgroep Dijkstra Draisma gaat het gebouw realiseren.

Werkplaats

Het Werelderfgoedcentrum Waddenzee moet volgens de initiatiefnemers 'de werkplaats' van de Wadden worden. Een plek voor nieuwsgierige bezoekers, onderzoekers, zeehondenverzorgers, duurzame vissers, bewoners en ondernemers. Het doel is om het verhaal van het Waddengebied te vertellen en bewustwording creëren van de kwetsbaarheid ervan.
Het Werelderfgoedcentrum komt in de haven van Lauwersoog
Het Werelderfgoedcentrum komt in de haven van Lauwersoog © Architectenbureau Dorte Mandrup

'Zo veel mogelijk mensen inspireren'

In het centrum willen ze de noodzaak laten zien om op zoek te gaan naar een nieuwe balans tussen natuur en mens.
'Op deze bijzondere plek gaan we werken aan een gezonde balans tussen mens en natuur, voor de wereld van morgen. We doen het voor 'Ona', haar generatiegenoten en alle generaties na haar', aldus Niek Kuizinga, directeur van stichting WEC-W en het Zeehondencentrum.
'Dit centrum wordt een plek waar we onze handen uit de mouwen steken om mensen bij onze missie te betrekken met activiteiten, exposities en ervaringen. Zo willen we zo veel mogelijk mensen inspireren én activeren hun eigen steentje bij te dragen aan een duurzame en gezonde Waddenzee.'
Omdat het nieuwe gebouw 150.000 bezoekers moet gaan trekken worden er ook nieuwe parkeerplaatsen gerealiseerd.

Hobbels op de weg

Voordat de bouw van start kon gaan moesten er wel wat hobbels genomen worden. Zo waren er van onder andere natuurorganisaties veel bezwaren tegen de hoogte van het gebouw. Het ontwerp moest daarom worden aangepast en het gebouw wordt nu niet meer 30 meter hoog maar, 16,5 meter. Ook was het een hele zoektocht om de financiën rond te krijgen. Het gebouw was fors duurder geworden door de gestegen bouwkosten en hogere brandstofkosten.
Er wordt door het Werelderfgoedcentrum een weblog bijgehouden over de werkzaamheden. In het voorjaar van 2025 is de verwachte opening voor publiek.