Vijlbrief baalt van lekken mogelijk compensatiebedrag Groningen: 'Brengt onrust'

Hans Vijlbrief
Hans Vijlbrief © RTV Noord
Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) is er niet over te spreken dat in de media een bedrag is genoemd dat het kabinet in petto zou hebben voor Groningen, als compensatie voor de gaswinning. De NOS meldde donderdag dat het kabinet 20 miljard euro over heeft om de 'ereschuld' in te lossen. Groningen vraagt om 30 miljard, plus een onbeperkt bedrag voor schadeherstel en versterking. Dat wordt geschat op 5 tot 10 miljard euro.
Het leidt volgens Vijlbrief tot onrust in onze provincie, terwijl de gesprekken nog niet zijn afgerond. De bewindsman wil niks over het gelekte bedrag kwijt.
Eerder deze week zeiden regiobestuurders al dat er een groot gat zit tussen de eisen van de provincie en het kabinet. Dinsdag kwam een delegatie van het kabinet, waaronder premier Rutte, naar het provinciehuis voor een overleg met regiobestuurders.
Vijlbrief: 'Ik vind deze discussie niet zo fijn. De discussie gaat over het helpen van mensen in Groningen en daar zullen we alles voor doen wat nodig is. En we gaan daarna kijken wat het kost', zei de bewindsman voor aanvang van de ministerraad.

Onrust

Vijlbrief kan niet zeggen of het kabinet met deze instelling uitkomt op het gevraagde bedrag. 'Dat weet ik nog niet, we gaan er zometeen met het kabinet over praten, dus ik ga nu ook doorlopen. Ik ga niks meer zeggen erover. Het is niet goed dat er gisteren een lekkage was en het is niet goed als dat allemaal op straat ligt. Het brengt allemaal onrust in de provincie', aldus Vijlbrief.
Hij heeft naar eigen zeggen al veel reacties uit Groningen ontvangen. 'Die mensen vragen zich natuurlijk ook af wat jij nu allemaal zegt, ja die lezen de website van de NOS. Ik ook.'
Wat eist Groningen?
Een fonds van minstens 30 miljard euro om Groningen sociaal en economisch erbovenop te helpen. Plus een onbeperkt budget voor de herstel- en versterkingsoperatie in het aardbevingsgebied. Die kosten worden geschat op 5 tot 10 miljard euro. Dat en meer verlangen de overheden in onze provincie van Den Haag als concrete inlossing van de 'ereschuld aan Groningen'.

Ereschuld

Het kabinet komt binnenkort met een reactie op het vernietigende rapport van de parlementaire enquêtecommissie over de gevolgen van de gaswinning en de afhandeling van de schade. De commissie oordeelde dat geld jarenlang boven de belangen en veiligheid van Groningers ging. Nederland heeft daarom een 'ereschuld' te voldoen aan Groningen, vindt de commissie.