40.000 illegale sigaretten aangetroffen bij controle van garageboxen Musselkanaal

Illegale sigaretten (ter illustratie)
Illegale sigaretten (ter illustratie) © ANP
De gemeente Stadskanaal en politie zijn in een garagebox in Musselkanaal op veertigduizend illegale sigaretten gestuit. De bewuste box is één van de bijna tweehonderd garages, die in het kader van de regionale aanpak van ondermijnende criminaliteit zijn gecontroleerd.
Dat gebeurde op meerdere plekken in de provincie Groningen. Behalve de sigaretten in Musselkanaal, werden in de gemeente Westerwolde twee verduisterde auto's gevonden. In de gemeenten Veendam en Stadskanaal constateerde de politie opslag en vervoer van vloeistoffen en een overtreding van de milieuwetgeving.

Ondermijning in het Ommeland

De controle van de garageboxen volgt op het recent verschenen rapport Ondermijning in het Ommeland. De gemeenten gaven daarop aan gezamenlijk werk te gaan maken van de bestrijding van deze vorm van criminaliteit.
Klaas Sloots, burgemeester van Stadskanaal, toonde zich tevreden over het verloop van de controles: 'Alleen vanuit een goede samenwerking tussen de gemeenten, politie en andere partners kunnen we een stevige vuist maken.' Sloots is portefeuillehouder ondermijning namens de Groninger burgemeesters.
We hebben de eigenaren van de boxen vooraf over de controles geïnformeerd
Klaas Sloots - burgmeester Stadskanaal

Gebruikt als illegale kroeg

De politie besloot tot het controleren van de garageboxen, omdat er meerdere signalen waren binnengekomen dat de gebouwen in strijd met het bestemmingsplan werden gebruikt. Zo was er op twee plekken sprake van illegale bewoning door arbeidsmigranten. In Westerwolde werden twee locaties mogelijk gebruikt als illegale kroeg.
'Voorafgaand aan de controle hebben we de eigenaren van de locaties over de controle geïnformeerd en huurders hebben we de mogelijkheid geboden om ons toegang te bieden. Daar waar we geen gehoor kregen hebben de controleurs zichzelf met hulp van de politie toegang verschaft', aldus Sloots.

'Veel huurders reageerden positief'

Volgens de Knoalster burgemeester reageerden veel huurders positief op de controles. 'Zolang je niets te verbergen hebt, is het natuurlijk ook prettiger voor eigenaren dat dergelijke criminele activiteiten worden aangepakt.'
De komende tijd worden zullen vaker integrale controles uitgevoerd. Dat zal dan gebeuren vanuit een nog op te richten gezamenlijk regionaal interventieteam.