Rutte en Vijlbrief dinsdag naar Garmerwolde voor kabinetsreactie op enquête gaswinning

Mark Rutte en Hans Vijlbrief voorafgaand aan het gesprek
Mark Rutte en Hans Vijlbrief voorafgaand aan het gesprek © ANP/Siese Veenstra
Het kabinet presenteert komende dinsdag (25 april) in Garmerwolde zijn formele reactie op het rapport van de parlementaire enquête gaswinning Groningen. Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) geven tekst en uitleg.
Dat heeft Rutte aangekondigd in zijn persconferentie na afloop van de ministerraad. Rutte en Vijlbrief presenteren hun reactie aan inwoners van het aardbevingsgebied. Het gaat om dezelfde inwoners met wie Vijlbrief op 24 februari de presentatie van het rapport van de commissie bekeek.
Dinsdag 25 april vanaf 14.00 uur geven de premier en staatssecretaris hun kabinetsreactie. Dat duurt ongeveer een half uur. Daarna is er de mogelijkheid voor journalisten om enkele vragen te stellen. Vervolgens gaan de twee bewindspersonen achter gesloten deuren in gesprek met de aanwezige inwoners.

Reactie bijna klaar

Vijlbrief tweet dat de reactie van het kabinet bijna klaar is. 'Dat wordt de komende dagen afgerond', aldus de staatssecretaris.

Ereschuld

Eerder op de dag was Vijlbrief niet te spreken over dat in de media een bedrag is genoemd dat het kabinet in petto zou hebben voor Groningen, als compensatie voor de gaswinning.
Vijlbrief: 'Ik vind deze discussie niet zo fijn. De discussie gaat over het helpen van mensen in Groningen en daar zullen we alles voor doen wat nodig is. En we gaan daarna kijken wat het kost', zei de bewindsman voor aanvang van de ministerraad.
De NOS meldde donderdag dat het kabinet 20 miljard euro over heeft om de 'ereschuld' in te lossen. Groningen vraagt om 30 miljard euro, plus een onbeperkt bedrag voor schadeherstel en versterking. Dat wordt geschat op 5 tot 10 miljard euro. Op vragen over concrete bedragen wil Rutte nog niet ingaan.

Eindverslag

De enquêtecommissie kwam eind februari met haar eindverslag. Daarin wordt geconcludeerd dat de veiligheid van Groningers decennialang ondergeschikt was aan financiële belangen en dat is weggekeken van de schade en angst als gevolg van de talloze aardbevingen die de gaswinning veroorzaakte. Daardoor sprake is van 'een ereschuld' aan de provincie, aldus de commissie.

'Hard en pijnlijk'

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft de conclusies van de enquêtecommissie al onderschreven. Maar het kabinet liet tot dusver alleen weten de conclusies in het rapport 'hard en pijnlijk' te vinden. Ondertussen werd wel druk onderhandeld over de manier waarop de genoemde ereschuld moet worden ingelost. Die kabinetsreactie is nu bijna klaar, aldus Rutte.

Veel werk te verzetten

De hoogste prioriteit hebben volgens de premier herstel van de schade en versterking van onveilige huizen. Op beide terreinen is nog veel werk te verzetten erkent hij. Daarnaast moet er aandacht zijn voor zaken als de mentale gezondheid van gedupeerden en economische toekomstperspectief. 'Langs al die lijnen zijn we bezig een reactie te formuleren', aldus Rutte.