Donar wast Kangoeroes Mechelen ongenadig de oren: 73-48

Clay Mounce is op zoek naar een score
Clay Mounce is op zoek naar een score © JKBeeld
Voor de tweede keer binnen drie dagen moest Donar het opnemen tegen Kangoeroes Basket Mechelen. Woensdag werd in België nipt (74-72) verloren, zaterdag kregen de Mechelers - toch één van de smaakmaker in de Elite Gold - een ongekende pandoering: 73-48.
Donar had afgelopen woensdag pas in de slotfase het nakijken, toen Wen Mukubu namens de Mechelers tien seconden voor tijd de winnende binnen mikte. De Groningers konden in die laatste tien tellen niets meer uitrichten.
Samenvatting Donar - Mechelen

Heer en meester

Het duel in België was eigenlijk de volle veertig minuten gelijk op gegaan. In Martiniplaza ging het er zaterdagavond heel anders aan toe. Daar was Donar eigenlijk constant de bovenliggende partij en heer en meester.
De Groningers verdedigden fanatiek, speelden met een hoge intensiteit en liepen via 9-2 weg naar 17-11. Dat de Belgen aan het slot van het eerste kwart terugkwamen tot 19-19 kwam eigenlijk min of meer uit de lucht vallen. Na die kleine comeback was het met de Mechelse dadendrang overigens ook meteen gedaan.
Willem Brandwijk in actie namens Donar
Willem Brandwijk in actie namens Donar © JK Beeld

Brandwijk heeft het op z'n heupen

Donar ging in het tweede kwart door waar het mee begonnen was: weglopen bij de opponent. Vooral Willem Brandwijk had het op z'n heupen. Na vijftien minuten basketbal had hij bij een stand van 30-21 al tien punten achter z'n naam staan. Bij een stand van 37-30 gingen de ploegen rusten.
Vier Donar-spelers in dubbele cijfers
Bij Donar scoorden vier speler in de dubbele cijfers. Willem Brandwijk kreeg, naast 11 rebounds, 14 punten achter zijn naam. Vernon Taylor maakte 11 punten, Stephaun Branch en Clay Mounce maakten er elk 10.
Waar de Groningers eerder dit seizoen vaak een dip(je) kenden in het derde kwart, was daar nu geen sprake van. De door coach Andrej Stimac bestuurde trein denderde onvermoeibaar door. Via 44-30 stond er drie minuten voor het einde zelfs een voorsprong van 23 op het bord (66-43). Pas toen ook scoorden de Kangoeroes hun eerste punt van het vierder kwart.

Jelte Mast binnen de lijnen

De comfortabele voorsprong stelde Stimac zelfs in staat om Jelte Mast - het jongere broertje van Rienk - zijn debuut te laten maken. Uiteindelijk stopte de teller bij een verschil van 25 punten: 73-48.
Nog één duel in de Elite Gold
Op vrijdag 28 april spelen de Groningers het laatste duel in de Elite Gold, uit tegen Filou Oostende. Daarna beginnen de nationale play-offs.