Gezin uit Middelstum wint rechtszaak tegen IMG, maar uitspraak 'voelt als mosterd na de maaltijd'

Josien Groeneveld uit Middelstum
Josien Groeneveld uit Middelstum © RTV Noord
Ze hebben gewonnen, maar zo voelt het niet. Bij Jos en Josien Groeneveld uit Middelstum hangen geen slingers in de woonkamer. De rechter oordeelde afgelopen week dat het gezin met vier kinderen recht heeft op de hoogste immateriële schadevergoeding. Maar: één dag voor de uitspraak versoepelde het schadeloket de regelingen voor smartengeld. Daardoor is de uitspraak in één klap overbodig geworden.
'Het was mosterd na de maaltijd. Ze willen hun verlies niet toegeven', zegt Josien Groeneveld teleurgesteld.

Schade én sloop en nieuwbouw

Het gezin zit sinds de aardbeving bij Huizinge in 2012 in de bevingsellende. De Middelstummers melden twee keer schade en bij een inspectie in 2016 blijkt dat hun huis niet bestand is tegen zware bevingen. In 2019 gaat de woning tegen de vlakte. Het gezin moet meer dan een jaar tijdelijk elders wonen. In 2020 is hun nieuwe woning opgeleverd.
Volgens het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft de familie Groeneveld recht op een immateriële schadevergoeding van drieduizend euro. Dat is een vergoeding voor al het leed, in de vorm van stress en verdriet, dat veroorzaakt is door de gaswinning. Die drieduizend euro is niet de maximale vergoeding. De hoogste uitkering is namelijk vijfduizend euro.
De ingang van het IMG
De ingang van het IMG © Anjo de Haan/Hollandse Hoogte/ANP

Stress en slapeloze nachten

Het IMG komt tot die drieduizend euro door vooral te kijken naar de fysieke schades, de scheuren. Maar de familie Groeneveld vindt dat ook de sloop en nieuwbouw zwaar meegenomen moet worden, omdat dat voor veel stress, angst en slapeloze nachten heeft gezorgd.
De rechter gaat daarin mee: het schadeloket moet de impact van sloop en nieuwbouw meewegen bij het toekennen van smartengeld. Jos en Josien Groeneveld hebben daarom beiden recht op vijfduizend euro.

IMG: 'Verruiming staat los van rechtszaak'

Tijdens de zitting vorige maand zei het IMG duizenden claims te vrezen als de rechter de Middelstummers in het gelijk zou stellen. Maar die claims komen er niet. Eén dag voor de uitspraak liet het schadeloket namelijk weten iedereen die in de versterkingsoperatie zit - en te maken krijgt met sloop en nieuwbouw - de hoogste vergoeding te geven van vijfduizend euro.
Een woordvoerder van het IMG laat weten dat de timing van dat bericht losstaat van de rechtszaak van de familie Groeneveld. Volgens het schadeloket is de verruiming een gevolg van een unaniem aangenomen motie van SP-Kamerlid Sandra Beckerman.
Ook is dit onderdeel van de plannen om de schadeafhandeling 'milder, menselijker en makkelijker' te maken. De voorstellen werden aangekondigd na het vernietigende rapport van de parlementaire enquêtecommissie.

Groeneveld: 'Tuurlijk heeft het meegespeeld'

'Ik geloof er helemaal niets van dat onze zaak er niets mee te maken heeft', zegt Josien Groeneveld. 'Tuurlijk heeft het meegespeeld. Als de uitspraak eerder was, hadden wij kunnen zeggen: zie je wel, het IMG zat er hartstikke naast. Maar dat erkennen ze nu niet als zodanig.'
Het IMG laat weten dat er regelmatig bezwaarprocedures liepen over de smartengeldregeling. Daar wilde het schadeloket verandering in brengen: 'Met de huidige aanpassingen hebben we voor iedereen die een immateriële schadevergoeding aanvraagt, waarvan de woning gesloopt en nieuw gebouwd wordt, nu een oplossing.'

Voelt niet als erkenning

Groeneveld had via de rechtszaak gehoopt op erkenning, maar dat voelt nu niet zo: 'In onze buurt is veel ongelijkheid. Ik kreeg ook wel wat verwijten die niet terecht waren. Dat is me niet in de koude kleren gaan zitten. Ik had gehoopt dat ik hiermee kon laten zien dat we een punt hadden. Maar nu heeft het IMG de regeling dus al aangepast.'
Feit blijft wel: de Middelstummers hebben de zaak gewonnen. Het geld is nog niet overgemaakt. 'We hebben wel een bos bloemen gekregen van Sandra Beckerman. Daar word ik blij van', zegt Groeneveld.