Vorming provinciebestuur gaat verder zonder extra partij: ‘Dit was mijn eerste politieke fout’

Informateur Ard van der Tuuk in gesprek met BBB'er Gouke Moes en commissaris van de Koning René Paas
Informateur Ard van der Tuuk in gesprek met BBB'er Gouke Moes en commissaris van de Koning René Paas © Archief RTV Noord
Maandagavond gaan BBB, PvdA, ChristenUnie en Groninger Belang met elkaar verder praten over de vorming van het nieuwe provinciebestuur. Daar zou mogelijk een vijfde partij aan worden toegevoegd, maar dat gaat definitief niet gebeuren. De formatie staat, net als de verkenning, onder leiding van Westerkwartier burgemeester Ard van der Tuuk (PvdA).
Het was BBB-fractievoorzitter Gouke Moes die tot ieders verbazing onlangs de toezegging deed om te onderzoeken of er een vijfde coalitiepartij zou worden toegevoegd aan de beoogde vier. Een krappe week na die uitspraak komt Moes terug op die woorden.

'Politieke fout'

‘Ik heb mij niet gerealiseerd dat het een politieke uitspraak zou zijn. Ik deed dat als persoon en had mij moeten realiseren dat ik het namens de gehele coalitie deed. Noem het politieke onervarenheid of naïviteit', aldus een eerlijke Moes. ‘Dit was mijn eerste politieke fout, maar ik vergeef het mijzelf ook wel hoor’, zegt hij lachend. ‘Zo lang doe ik dit ook nog niet he.’
Maandagavond zitten de de partijen dus bij elkaar, daar zitten ook alle kandidaat gedeputeerden bij. Namens de BBB is dat onder andere Susan Top. Ze is een criticaster in het aardbevingsdossier en al sinds 2014 actief met alles rondom de gaswinning. Ze was onder meer boegbeeld van het Groninger Gasberaad. Alles wijst erop dat Top de veelbesproken gas-gedeputeerde moet worden.

Drie gedeputeerden

Toch wil Moes daar nog helemaal niks over kwijt. ‘Zodra wij zelf de gedachte hadden om iemand specifiek voor de gaswinning…’, zegt hij zonder zijn zin af te maken. ‘Ik wil erg veel overzeggen’, vervolgt hij zijn zin, ’maar ik kan dit in dit stadium nog niet doen.’ Naar alle waarschijnlijkheid komt de BBB met drie gedeputeerden in het college. Naast Susan Top is dat Henk Emmens, over de derde persoon wil Moes ook nog niks zeggen.
Een specifiek tijdpad voor de formatie ligt er nog niet. Na vanavond moet de route naar een nieuw provinciebestuur wel duidelijk zijn. Er worden ook nog momenten ingelast waarop de oppositiepartijen input kunnen geven aan de coalitiepartijen, iets wat niet gebruikelijk is, maar wat de BBB als belangrijk omschrijft.