Groningse journalisten Bas van Sluis, Lyanne Levy en Jasper Been winnen Tegel

Bas van Sluis, Jasper Been en Lyanne Levy
Bas van Sluis, Jasper Been en Lyanne Levy © Jan Been/RTV Noord
Dagblad van het Noorden-journalisten Bas van Sluis en Lyanne Levy hebben De Tegel gewonnen in de categorie Verslaggeving. Ze kregen de belangrijkste journalistieke prijs voor het artikel met de titel 'Verhoor Rutte is een totale deceptie', over de parlementaire enquête over de gaswinning. Ook journalist Jasper Been van het Financieele Dagblad viel in de prijzen: hij won De Tegel in de categorie Pionier.
Net als Van Sluis en Levy kreeg Been kreeg de journalistieke prijs voor zijn verhalen over de gaswinning in Groningen. Been reconstrueerde onder de titel 'De Groninger Gasmiljarden' wat er sinds de gasvondst in 1959 is gebeurd.
De Tegels werden uitgereikt tijdens een speciale uitzending van het Radio 1-programma Kunststof in de Stadsschouwburg van Den Haag.

'Mooie prijs voor Groningen'

Van Sluis zei in zijn reactie dat Nederland de mensen in het aardbevingsgebied niet mag vergeten. 'Deze prijs is mooi voor ons, maar vooral ook voor Groningen zelf. We kunnen niet voorbijgaan aan Groningen. Er is zoveel leed in Groningen.' Levy voegt daaraan toe: 'De mensen over wie we schrijven zien we elke dag.'
Bas van Sluis en Lyanne Levy
Bas van Sluis en Lyanne Levy © Jan Been/RTV Noord
Andere genomineerden in de categorie Verslaggeving waren Michiel Driebergen met ‘Een vol jaar in Oekraïne’ en Raymond Boere, Chris van Mersbergen en Sebastiaan Quekel met ‘Profiel Donny M.'

'Prachtig geconstrueerd verhaal'

De Noordhornster Been onthulde in zijn artikel onder meer dat de gaswinning in totaal 428 miljard euro heeft opgeleverd en dat de staat daarvan 364 miljard ontving. De jury noemt het een 'prachtig geconstrueerd verhaal', waarin 'feiten en emoties rond dit dossier mooi samenkomen'. Ook de uitwerking wordt geroemd. Deze is in 'inhoud en vorm zeer fraai', aldus de jury.
Jasper Been met zijn Tegel
Jasper Been met zijn Tegel © RTV Noord
De prestigieuze Tegels zijn de journalistieke prijzen die jaarlijks door een vakjury worden uitgereikt voor journalistieke topproducties. In de Pionier-categorie doen talentvolle journalisten onder de dertig jaar mee. De andere genomineerden waren Trouw-journalist Matthijs van Dam over onderdrukte arbeiders in Qatar en Dorine Booij van Follow the Money over de Chinese techreus Tencent.
Been zat bijna drie jaar in de Groningse gemeenteraad voor GroenLinks, tot hij in 2021 voor het FD ging werken.

The Voice of Holland

In totaal zijn elf Tegels toegekend in de categorieën Nieuws, Verslaggeving, Achtergrond, Onderzoek, Interview, Regionaal/Lokaal, Internationaal, Data, Audio-podcast, Storimans en dus de Pioniers Tegel.
Het onlineprogramma BOOS won De Tegel in de categorie Onderzoek. De belangrijkste journalistieke prijs van Nederland ging naar de aflevering over de misstanden achter de schermen bij The Voice of Holland. Met de redactie van BOOS deed presentator Tim Hofman onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag bij het RTL-programma.
De Tegel, Jaarprijzen voor de Journalistiek is een initiatief van NDP-Nieuwsmedia, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, NOS en RTL Nederland, verenigd in Stichting Jaarprijzen voor de Journalistiek.