Vijlbrief kondigt vijftig-puntenplan aan voor Groningen

Staatssecretaris Hans Vijlbrief
Staatssecretaris Hans Vijlbrief © ANP
Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw kondigt een vijftig-puntenplan aan waarmee het kabinet Groningen en Noord-Drenthe tegemoet wil komen voor de gevolgen van de aardgaswinning. Dat doet hij in een open brief in Dagblad van het Noorden. Daarin herhaalt hij zijn eerdere boodschap: 'Groningers, jullie hadden gelijk.'
Wat die vijftig punten behelzen vermeldt de brief niet. Volgens Vijlbrief zal dat later op de dag bekend worden gemaakt, tijdens de presentatie van de formele kabinetsreactie op het eindrapport van de parlementaire enquête over de gaswinning.

'Harde conclusies'

In de brief noemt Vijlbrief de conclusies van de enquêtecommissie opnieuw hard: 'Jullie belangen zijn structureel genegeerd.' Volgens Vijlbrief wil het kabinet de gemaakte fouten herstellen. 'Dit is onze laatste kans om het goed te doen.' Of hij daarmee doelt op het door Groningen gewenste bedrag van minstens dertig miljard euro, wordt niet duidelijk.

'Substantieel gat'

Eind vorige week was een kabinetsdelegatie in Groningen om met Groningse bestuurders te praten over compensatie voor de aardgasellende. Na afloop reageerde Commissaris van de Koning René Paas dat er 'een substantieel gat' zat tussen wat 'Groningen' wilde en het kabinet wilde bieden.
Afgelopen wekend meldden bronnen in Den Haag dat het kabinet bereid zou zijn maximaal twintig miljard euro vrij te maken voor de compensatie. Vijlbrief wilde dat bedrag niet bevestigen, maar gaf wel aan 'te balen' van het lek: 'Het brengt allemaal onrust in de provincie' was het enige dat hij er over wilde zeggen.

Kabinetsreactie live te volgen bij RTV Noord

De kabinetsreactie, dinsdagmiddag, is live te volgen bij RTV Noord. De uitzending begint om 13.50 uur en is te volgen via TV Noord en online via een livestream op de website en in onze app. Ook is de registratie te zien via onze Facebookpagina 'Groningen Sterk' en op ons YouTube-kanaal.
Na afloop geven onze verslaggevers tekst en uitleg. Je ziet in die uitzending ook de eerste reacties op het standpunt van het kabinet. De persconferentie zal ongeveer een half uur duren.