Oproep: Welke plekken vind jij onveilig als je fietst?

Fietsers onderweg
Fietsers onderweg © Jos Schuurman/FPS
Hoe vaak fiets jij? Fiets je dan vooral in Stad of in de Ommelanden? En welke onveilige plekken kom je vaak tegen? Dit zijn vragen waar RTV Noord graag van jou antwoord op wil hebben. Samen met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) starten we een publieksonderzoek naar fiets(on)veiligheid.
Vorig jaar kwamen er in onze provincie vijftien fietsers om het leven in het verkeer. Dat is hoger dan in de jaren ervoor. Tussen 2018 en 2021 lag dat aantal rond de vijf.
Op sommige plekken voelen mensen zich veilig, op andere plekken helemaal niet. Zo werd een aantal jaar geleden in een publieksonderzoek van RTV Noord de Esperantokruising in het zuiden van de stad Groningen het vaakst genoemd als een onveilige en onoverzichtelijke kruising. Door de komst van Helperzoomtunnel was de Esperantokruising niet meer nodig en werd de spoorwegovergang definitief gesloten.

Nieuw onderzoek

Nu bundelen RTV Noord en de RUG de krachten met een nieuw fietsonderzoek. We willen van jou als fietser weten: welke kruispunten, fietspaden of andere verkeerssituaties vind jij onveilig, en waarom? En welke plek vind je juist een voorbeeld waar het wel goed geregeld is?
Wil je meedoen? Vul dan de vragenlijst in. De antwoorden worden vertrouwelijk behandeld. Zo help je ons om verslag te doen van de fietsveiligheid in onze provincie.
RTV Noord en de RUG analyseren de resultaten en in aanloop naar de zomervakantie berichten wij hier over.
Hieronder kun je de enquête invullen. Mocht de enquête hieronder niet goed zichtbaar zijn, klik dan op deze link. Dan verschijnt de vragenlijst in je browser, en kun je het daar invullen.
Correctie 01-05-2023: in een eerdere versie van dit artikel stond dat jaarlijks tussen de twintig en dertig fietsers om het leven komen in het verkeer in onze provincie. Dat klopt niet, omdat deze aantallen gaan over totaal aantal verkeersslachtoffers. De juiste aantallen dodelijke fietsongelukken zijn in het artikel hierboven aangepast.