Defensie oefent boven Marnewaard

© CokeeOrg / flickr
MARNEWAARD - De komende twee weken houdt Defensie vliegoefeningen boven de Marnewaard.
Het doel van de oefening 'Amahora' is een veilige en efficiënte samenwerking tussen grond- en luchteenheden. Piloten van jachtvliegtuigen krijgen aanwijzingen vanaf de grond over de precieze locatie van aan te vallen doelen. Er zal met name overdag worden gevlogen. Op dinsdag 5 juli wordt ook 's avonds gevlogen om te trainen in het donker. Boven de Marnewaard geldt een minimum vlieghoogte van 75 meter.
Tegelijkertijd begint de NAVO aan de beoordeling van de Nederlandse eenheden die werken met de patriots, het wapensysteem dat aanvallen van raketten en vliegtuigen kan afslaan. Meer dan honderd deskundigen bekijken vier dagen lang de procedures en werkwijzen van de Groep Geleide Wapens van de luchtmacht in De Marnewaard, waar de militairen moeten slagen voor een examen. Dat is nodig om te mogen worden ingezet voor de snelle reactiemacht van de NAVO (NRF).
Aan het examen doen 370 militairen mee met ongeveer 150 voertuigen. De eenheid vertrok vrijdag in colonnes vanaf de luchtmachtbasis De Peel naar De Marnewaard in Groningen, over de A73, A50 en A28. Donderdag 30 juni keren ze weer terug.