Rechtbank legt bouw gasboorplatform boven Schiermonnikoog stil (update)

Protesten op Schiermonnikoog tegen gasboringen
Protesten op Schiermonnikoog tegen gasboringen © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Er moet direct gestopt worden met de bouw van een boorplatform op de Noordzee. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. Olie- en gasbedrijf ONE-Dyas wil ten noorden van de Waddeneilanden en Borkum naar gas boren.
De milieuorganisatie Deutsche Umwelthilfe (DUH) en de gemeente Borkum zijn tegen de gasboring. Al in juli 2022 hebben daarom de DUH, de gemeente en andere milieuorganisaties uit Duitsland en Nederland een rechtszaak aangespannen. Ze vinden dat de boringen onherstelbare schade aanrichten aan het natuurgebied de Borkumse Stenen, een oesterrif vlakbij het boorplatform.

'Paukenschlag'

De rechter heeft geoordeeld dat, in afwachting van de rechtszaak in september, ONE-Dyas niet mag beginnen met de bouw van een gasboorplatform. Het zou nog niet duidelijk zijn hoeveel invloed de stikstofuitstoot heeft op de Natura 2000-gebieden in de buurt zoals de duinen van Schiermonnikoog. Bij de aanleg van de installaties mag er niet zoveel stikstof vrijkomen dat dit gebied er last van krijgt. Er is daarom een bouwverbod ingesteld.
De Duitse milieuorganisatie spreekt van een 'Paukenschlag für den Schutz der Nordsee', een knal en belangrijk succes voor de bescherming van de Noordzee.

Voorbereidende werkzaamheden liggen stil

ONE-Dyas had kenbaar gemaakt in april te willen beginnen met het aanleggen van boorgaten. Ook is er een pijpleiding nodig. Daarvan zou de bouw in augustus beginnen. Maar dat is nu voorlopig verboden.
Schier en Borkum willen geen boorplatforms meer in zee
Schier en Borkum willen geen boorplatforms meer in zee © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord

'Dit geeft hoop'

De gemeente Borkum laat weten blij te zijn met de beslissing. 'De uitspraak van de rechtbank toont aan dat onze kritiek en onze zorgen serieus worden genomen en relevant zijn voor de beslissing. Dit geeft hoop voor de lopende gerechtelijke procedures', aldus burgemeester Jürgen Akkermann.
Borkum vindt net zoals de gemeente Schiermonnikoog gaswinning niet meer van deze tijd. Burgemeester Ineke van Gent laat daarom ook weten het goed nieuws te vinden en hoopt dat het van uitstel naar afstel gaat: 'Wij vinden gewoon dat er een keuze gemaakt moet worden voor hernieuwbare energie.'
Boringen in de omgeving van het UNESCO-werelderfgoed Waddenzee en Natura 2000-gebieden zijn volgens hen niet verenigbaar met de klimaat- en beschermingsdoelstellingen waar de landen aan willen voldoen.

4,5 tot 13 miljard kuub

De bedoeling is dat het gas al voor de winter van 2024 beschikbaar is voor Nederland en Duitsland. ONE-Dyas verwacht zo'n 4,5 tot 13 miljard kuub gas te kunnen winnen op de Noordzee.
ONE-Dyas laat weten dat ze het niet eens zijn met de beslissing van de rechter. 'We betreuren het dat deze uitspraak van de rechter onze verdere voorbereidingen op de productie van aardgas uit het N05-A veld in de Noordzee blokkeert. Daarmee dreigt ons doel uit zicht te raken om met aardgas uit eigen bodem een bijdrage te leveren aan de vraag naar aardgas in Nederland en Duitsland zo lang deze binnenlandse vraag er is.'
Het bedrijf gaat de uitspraak van de rechtbank bestuderen en beraadt zich op mogelijke vervolgstappen.
Dit bericht is aangevuld met een reactie van ONE-Dyas en burgemeester Ineke van Gent.