Peter Merx wint eerste etappe Wielermeerdaagse

PEIZE - Wielrenner Peter Merx uit Warfhuizen heeft zondag in Peize de eerste etappe van de 29e Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier gewonnen. Merx is daarmee ook de eerste gele trui drager.
Merx maakte namens Hepro Kozijnen/NWVG deel uit van een kopgroep van negen, die na ongeveer dertig van de totale tachtig kilometer ontstaan was. In de slotfase zette Jos Harms uit Oude Pekela de beslissende demarrage in. Harms kreeg Stefan Poutsma uit Peize mee en Merx sloot als laatste aan.
Poutsma ging als eerste de laatste 150 meter in, maar Merx wurmde zich er nog net omheen langs de buitenkant en versloeg de local hero in de laatste meters met een banddikte. Harms werd derde. Het was Merx zijn tweede zege van het seizoen.
De 50-jarige Sent Tissingh uit Groningen werd fraai vierde. Elzo Vos uit De Wilp kwam als negende en laatste van de kopgroep over de streep. Folkert de Haan uit Groningen completeerde de top tien.
De tweede etappe van de Wielermeerdaagse wordt maandagavond verreden in Nieuw-Roden. Voor aanvang was er in Peize een minuut stilte voor de afgelopen week overleden wielerman Frans Schuil uit Groningen.