Groningers pakken medailles tijdens World Transplant Games

GRONINGEN - De 9-jarige Joandi Doornbos uit Mussel behaalde tijdens de World Transplant Games maar liefst vier gouden, twee zilveren en een bronzen medaille. De jonge zwemkampioen is er bijzonder blij mee.
Aan de Transplant Games deden zo'n 2000 sporters uit 50 landen mee. Ze hebben allemaal ooit een orgaan transplantatie ondergaan. Joandi was de jongste van alle Nederlandse deelnemers. De sfeer tussen de deelnemers was gemoedelijk te noemen, al heerste er onder de jongste deelnemers ook wel wat rivaliteit.
Voor Joandi is sporten is belangrijk, ze moet goed op haar lichaam passen. Drie en half jaar geleden onderging ze een levertransplantatie, omdat ze een aangeboren stofwisselingsziekte heeft. Ondanks de transplantatie heeft Joandi nog steeds last van haar ziekte; ze moet onder meer haar leven lang medicijnen slikken om te voorkomen dat haar lichaam de nieuwe lever afstoot.
Naast de overwinningen van Joandi was nog meer Gronings succes op de World Transplant Games; Frank Woltjes uit Wildervank veroverde goud en zilver bij het tennis.