Grootste stijging aantal winkeldiefstallen in provincie Groningen en Ter Apel

Sommige ondernemers in Ter Apel zien zich genoodzaakt beveiligers in te huren om het aantal winkeldiefstallen te beperken (archieffoto)
Sommige ondernemers in Ter Apel zien zich genoodzaakt beveiligers in te huren om het aantal winkeldiefstallen te beperken (archieffoto) © Jos Schuurman/FPS
In de provincie Groningen is in het eerste kwartaal van dit jaar het aantal winkeldiefstallen met 69 procent gestegen. Daarmee staat de provincie aan kop als het gaat om de snelste stijgers van het aantal winkeldiefstallen in Nederland. Van alle landelijke gemeenten ontving de politie relatief de meeste meldingen van winkeldiefstal uit de gemeente Westerwolde, vrijwel allemaal uit Ter Apel.
In de afgelopen twaalf maanden ging het in Westerwolde om ruim honderd diefstallen per 10.000 inwoners. Ook de gemeente Groningen staat met meer dan vijftig diefstallen per 10.000 inwoners hoog op de lijst.

Hoogste aantal in elf jaar tijd

Ook landelijk heeft de politie in het eerste kwartaal van dit jaar een recordaantal winkeldiefstallen geregistreerd. Er zijn bijna 12.600 meldingen binnengekomen, het hoogste aantal in ten minste elf jaar tijd. Dit blijkt uit een analyse van politiecijfers door het ANP.
De politie bevestigt dat het aantal meldingen van winkeldiefstal de afgelopen maanden flink is gestegen, maar meldt dat er 'nader onderzoek nodig is' om de oorzaak van deze stijging te achterhalen.
Sinds 2012 houdt de politie digitaal openbare misdaadcijfers bij, waaronder het aantal winkeldiefstallen. Hierin was de afgelopen jaren een dalende trend te zien, met een bijzonder laag aantal diefstallen in het eerste coronajaar. Toen golden lange tijd maatregelen waardoor winkels moesten sluiten of minder lang open mochten zijn.

Toename in recordtempo

Vooral in de afgelopen maanden is het aantal meldingen echter in recordtempo toegenomen. In het eerste kwartaal van 2022 noteerde de politie nog zo'n 9300 winkeldiefstallen. In dezelfde periode van dit jaar waren er 36 procent meer winkeldiefstallen.
Na Groningen (69 procent) was Noord-Holland met 60 procent de provincie waar de grootste toename van winkeldiefstallen werd geregistreerd.

Arnhem, Zutphen, Leeuwarden

Behalve in de gemeente Groningen zijn ook in de gemeenten Arnhem, Zutphen, Leeuwarden, Tiel en Roermond veel winkeldiefstallen genoteerd. Net als in Groningen gaat het daar ook om meer dan 50 diefstallen per 10.000 inwoners.