Dit is er te doen tijdens Koningsnacht en -dag in Groningen

Jannes tijdens Helden van Oranje 2022
Jannes tijdens Helden van Oranje 2022 © Tanja Douwstra/RTV Noord
De verjaardag van koning Willem-Alexander wordt traditiegetrouw feestelijk ingeluid. Hier vind je een overzicht van festiviteiten tijdens Koningsnacht en Koningsdag in Groningen.
Het hoofdpodium in de binnenstad van Groningen is te vinden op de Vismarkt. Daar staan artiesten als DJ Denniz, DJ Sisa Carini, Calidus, Primaat, Banji en Knars. Het is gratis te bezoeken en het programma duurt van 19.30 tot 02.00 uur.
Het Stadspark wordt gevuld met Helden van Oranje. Daar treden onder andere Jannes, de Lawineboys, Snollebollekes, Jan Smit en Kris Kross Amsterdam op. Het festival duurt van 17.00 tot 01.00 uur en - verrassend of niet - de dresscode is oranje.
Een eerdere editie van Helden van Oranje
Een eerdere editie van Helden van Oranje © 4PM Entertainment
Een ander festival is in De Graanfabriek: Happy Feelings. De artiesten DJ Firetower, Nobody Knows, Tommy Green, Jean Dogan en Dion Visser treden op. Het programma duurt van 19.00 tot 02.00 uur.
In De Oosterpoort komt het platenlabel van Noisia met Vision King's Night, met als line-up: Chase & Status, Skream, Thys, Imanu, Nitepunk, Forbidden Society en Verity. Het begint om 22.00 uur.
Pas op voor kou
Het wordt koud tijdens Koningsnacht; de gevoelstemperatuur kan richting het vriespunt gaan. Het Rode Kruis roept daarom op om je goed voor te bereiden. Onderkoeling treedt sneller op na het drinken van alcohol. Dat zorgt er namelijk voor dat je warmte sneller verliest, zonder dat je dat echt voelt.
Voor het grootste feest buiten Stad moet je in Stadskanaal zijn, waar de Knoalsternacht plaatsvindt. Het gaat om 21.30 uur los en duurt tot 04.00 uur. De kermis is er ook, die sluit om 23.00 uur. Ook Knoalsternacht is gratis te bezoeken.
Een sfeerimpressie van de Knoalsternacht in 2015
Een sfeerimpressie van de Knoalsternacht in 2015 © Martin Nuver/112Groningen
De pleinverdeling: Fox Nightlife op de Oude Markt, Café De Twee op het Raadhuisplein, Café 't Mingelmouse (de Mingel) op het Menistenplein, Bij Ferdy op de Navolaan en Rotary Kanaalstreek op het Europaplein.

Openbaar vervoer

Tijdens Koningsnacht rijden er extra veel bussen en treinen in de provincie. Qbuzz zet onder andere extra nachtbussen in tussen Groningen en Stadskanaal en Arriva rijdt met extra lange treinen naar Leeuwarden, Delfzijl, Roodeschool, Bad Nieuweschans en Veendam. Kijk voor de vertrektijden op de reisplanner van Qbuzz of die van Arriva.

Koningsdag

Ook op Koningsdag gaan de festiviteiten door. Op veel plaatsen in de provincie is er een vrijmarkt. In Stad is dat op de Ubbo Emmiussingel, de Praediniussingel, de Ganzevoortsingel, de Coehoornsingel en in het Noorderplantsoen. Die markten duren van 09.00 tot 17.00 uur.
Niet op de grond zitten
Ook overdag kan het nog koud zijn. Daarom adviseert het Rode Kruis om vooral kinderen niet op een kleedje op de grond te laten zitten, maar op een stoeltje.
Op de Westerhaven is er van 10.00 tot 17.00 uur een kindervrijmarkt. Er zijn ook weer optredens op de Vismarkt, 's avonds van The Vices en The Bazzookas.
Het Stadspark gaat verder met Kingsland, van 13.00 tot 00.00 uur. Een aantal artiesten van de line-up: Antoon, April Grey, Bilal Wahib, Bizzey, De Jeugd van Tegenwoordig, Frenna, Goldband, Kris Kross Amsterdam en Lucas & Steve.
De bussen rijden op deze dag een zaterdagdienstregeling. Wel gaan er extra ritten naar bijvoorbeeld Kingsland. Die treinen zullen ook extra lang zijn.
Heb je een leuke foto van hoe jij de verjaardag van de koning viert? Stuur hem door naar redactie@rtvnoord.nl.