Wolf sloeg toe bij Meerstad: 'Ik ben blij, eindelijk duidelijkheid'

Het dode schaap met op de achtergrond de eerste huizen van Meerstad
Het dode schaap met op de achtergrond de eerste huizen van Meerstad © Jeroen Willems/RTV Noord
De vier schapen die vorig jaar in december dood werden aangetroffen in een weiland vlakbij Meerstad, zijn aangevallen door een wolf. Overheidsorganisatie BIJ12, die wolvenschade voor provincies registreert en onderzoekt, heeft schapenboer Jelle Dikkema uit Scharmer hiervan op de hoogte gesteld.
Dikkema heeft een schadevergoeding van de provincie Groningen ontvangen voor de dode schapen.
'Ik ben blij dat er nu eindelijk duidelijkheid is. Niet alleen voor mij, maar voor iedereen hier in de omgeving. Heel veel mensen hebben mij gevraagd of het een wolf was of niet', zegt Dikkema.

Dna-monsters onvoldoende

Dikkema vindt dat het onderzoek veel tijd heeft gekost. Dit heeft volgens BIJ12 te maken met de mindere kwaliteit van de dna-monsters die zijn afgenomen bij de dode schapen. De weersomstandigheden, de plek en het moment van afname hebben volgens de organisatie veel invloed hierop.
'Er is meerdere malen onderzoek gedaan naar het dna-materiaal, maar dat heeft niks opgeleverd. BIJ12 heeft daarom naar het gehele schadedossier gekeken. Er is vastgesteld dat het om een wolf gaat, maar dat wist ik eigenlijk meteen toen ik zag hoe mijn schapen waren toegetakeld', zegt Dikkema.

Keelbeet

Bij beoordeling van het gehele schadedossier wordt volgens BIJ12 onder meer gekeken naar aspecten zoals de verwondingen (bv. keelbeet), sporen, haren en keutels.
Boer Jelle Dikkema met zijn schapen in de stal in Scharmer
Boer Jelle Dikkema met zijn schapen in de stal in Scharmer © Jeroen Willems/RTV Noord

Andere boeren krijgen niks

Boeren uit Wagenborgen, Meedhuizen, Grijpskerk en Overschild hebben rond dezelfde periode als Dikkema melding gemaakt van dode schapen. Bij12 heeft ook in deze gevallen niet op basis van het dna-materiaal kunnen vaststellen of er een wolf heeft toegeslagen. De boeren uit Wagenborgen, Meedhuizen en Grijpskerk grijpen daarom naast een schadevergoeding.
De boer in Overschild heeft nog wel een kans dat, net als bij Dikkema, op basis van het gehele schadedossier wordt vastgesteld dat een wolf heeft toegeslagen op zijn land.

'Wolf uitroeien'

Dikkema noemt de procedure ondoorzichtig en zou graag zien dat er duidelijker gecommuniceerd wordt vanuit BIJ12 over de schades. Hij zou bovendien graag zien dat de overheid meer optreedt tegen de wolf.
'Ik denk dat we in de provincie en ook landelijk er over na moeten denken om de wolf uit te gaan roeien', zegt Dikkema. Hij geeft onder meer het voorbeeld van boeren op de Veluwe die veel vaker te maken hebben met de wolf. 'Dat maakt echt heel veel los bij de agrariërs daar. We moeten het gewoon niet willen.'

Wolfwerend raster

De provincie Groningen maakte kort na de incidenten in december bekend dat er mobiele afweerrasters beschikbaar zijn voor boeren die vrezen voor een wolf in de omgeving. Dikkema is niet van plan om ze te gebruiken of zijn schapen achter een wolfwerend hek te zetten.
'Daar komen zo veel kosten bij kijken en dan geeft het nog geen garantie dat zo'n wolf buiten de omheining blijft. Kijk maar naar alle voorbeelden die je leest in de vakbladen.'