Tiener schuift schuld dodelijk ongeval in schoenen van overleden vriend

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © RTV Noord
De 16-jarige jongen uit Groningen die vorig jaar februari in Assen een dodelijk ongeval veroorzaakte door als 15-jarige achter het stuur van een auto te kruipen, ontkent dat hij reed. Hij schoof twee weken geleden bij de kinderrechter de schuld in de schoenen van zijn overleden vriend (19), die op de bijrijdersstoel zat.
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden achter gesloten deuren zes maanden jeugddetentie, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. En een rijontzegging van twee jaar. De rechter oordeelde vandaag harder. Die vindt bewezen dat het dodelijk ongeval is veroorzaakt door roekeloos rijgedrag van de tiener. Dit is de zwaarste vorm van schuld in een verkeersdelict. Zes maanden jeugddetentie, waarvan drie maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 120 uur vindt de rechter meer passend. Ze verlengde de rijontzegging naar drie jaar.

Rechts ingehaald

De jongen reed met te hoge snelheid door Assen en haalde een andere auto op een voorsorteervak rechts in. Hierdoor raakte de tiener een middengeleider en verloor hij de controle over de wagen. De auto botste tegen enkele bomen en kwam op de kop terecht.
De 19-jarige bijrijder uit Groningen werd uit de wagen geslingerd en overleefde de klap niet. De bestuurder raakte lichtgewond. De inzittenden van de ingehaalde auto namen poolshoogte en werden door de jongen toegebeten dat niet hij, maar zijn oudere vriend had gereden.

Bos krullen

Daarbij schoof hij de schuld volledig in de schoenen van zijn vriend, zei de rechter. Dit hield de jongen niet alleen vol bij de politie, maar ook tegenover de kinderrechter. Dit werd ontkracht door inzittenden van de andere auto, die een jongen met een bos krullen achter het stuur zagen zitten. Een beschrijving die past bij de nu 16-jarige.
In de ontkenning bij de rechter werd de jongen nota bene gesteund door zijn vader. 'Zeer kwalijk', zei de rechter. De rouwverwerking van de nabestaanden wordt hierdoor bemoeilijkt. Zij kampen nog dagelijks met het grote verlies.

Gedragsproblematiek

De tiener zou hierdoor niet leren om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn handelen. In het rapport van de Raad voor de Kinderbescherming komt gedragsproblematiek, zoals impulsief en grensoverschrijdend gedrag, naar voren. De jongen is vaker betrapt op het rijden zonder rijbewijs op een scooter. Ook na het dodelijk ongeval.
'Het ontbreekt hem, ondanks het dodelijk ongeval, aan enig besef van hoe gevaarlijk dit is', zei de rechter. Daarom krijgt hij een langere rijontzegging, zodat hij ook nadat hij achttien is geworden, geen rijlessen mag nemen.
De jongen moet de ouders van het overleden slachtoffer een schadebedrag van ruim 31.000 euro betalen.