140 werknemers FrieslandCampina in Marum leggen werk neer op 1 mei

FrieslandCampina
FrieslandCampina © ANP
Op maandag 1 mei leggen 140 werknemers van zuivelbedrijf FrieslandCampina in Marum het werk 24 uur neer. Dat meldt vakbond FNV.
De bond eist namens de werknemers dat de salarissen meestijgen met de inflatie. De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) blijft steken bij acht procent loonsverhoging. Daar neemt FNV geen genoegen mee.

Salarisverhoging minstens zo hoog als inflatie

De inflatie in 2022 bedroeg volgens het FNV tien procent. In de eerste maanden van dit jaar was die inflatie gemiddeld ruim zes procent. De vakbond wil dat de salarisverhoging minstens net zo hoog is. Ook eisen ze dat de salarissen structureel meestijgen met de prijzen in de winkels.
Friesland Campina in Marum
Friesland Campina in Marum © RTV Noord
De werkgevers van de zuivelfabrieken vinden die eisen te gortig. Volgens de fabrikanten is het niet terug te verdienen. Ron Vos, bestuurder van FNV Voedingsindustrie, vindt dat onzin.

Meer winst door prijsverhogingen

‘Door de prijzen van hun producten te verhogen heeft de grootste werkgever vorig jaar meer winst gemaakt. Ook konden er hoge melkprijzen betaald worden. Terwijl de lonen in vijftien jaar tijd de inflatie maar net hebben kunnen bijhouden. Alles bij elkaar opgeteld is er voor de mensen nauwelijks iets bijgekomen.’
Naast de loonsverhoging eist de FNV een regeling waarmee oudere werknemers eerder kunnen stoppen met werken. Vos sluit verdere acties bij zuivelbedrijven niet uit. In totaal werken er zo'n twaalfduizend mensen bij 25 zuivelbedrijven.