Donar eindigt als derde na nederlaag in Oostende en speelt kwartfinale

Donar-speler Viktor Gaddefors en Oostende-speler Pierre-Antione Gillet (archief)
Donar-speler Viktor Gaddefors en Oostende-speler Pierre-Antione Gillet (archief) © JK Beeld
De basketballers van Donar zijn er niet in geslaagd om te stunten op de slotdag van de Elite Gold-groepsfase. De ploeg van coach Andrej Stimac verloor in België met 80-63 van recordkampioen Filou Oostende. Hierdoor beginnen de Groningers volgende week aan de kwartfinales van de nationale play-offs.
Donar had nog kans op rechtstreekse plaatsing voor de halve finale van de play-offs (weggelegd voor de twee beste Nederlandse ploegen). Dan moest er gewonnen worden van Oostende en dan moest Heroes Den Bosch in Charleroi verliezen van Spirou Basket. Donar had eerder in Groningen nog wel knap gewonnen van Oostende.

Eenzijdig wedstrijdverloop

De Groningers begonnen slecht aan de missie. De thuisploeg was op alle fronten beter en na tien minuten spelen stond het al 23-9 voor de Belgen. In het tweede bedrijf liep Donar twee punten in op de thuisploeg. De ruststand was 39-27. In het derde kwart liepen de Belgen weer wat uit: 64-49. Ook in de laatste tien minuten kon Donar niet meer gevaarlijk worden. Steph Branch was topscorer namens Donar met zestien punten.
De Bosschenaren verloren in Charleroi eveneens het laatste duel en hebben hierdoor evenveel punten als Donar, maar door een betere ranking in de reguliere competitie, gaat Heroes als nummer twee rechtstreeks door naar de de halve finale.
ZZ Leiden is als beste Nederlandse club geëindigd. Donar eindigt als derde Nederlandse club.

Kwartfinale tegen Yoast

De Groningers spelen hierdoor komende week in de kwartfinales van de play-offs (best-of-three). De tegenstander is dan de nummer zes van Nederland, Yoast United uit Bemmel. Het eerste duel wordt woensdagavond gespeeld in Martiniplaza. De tweede wedstrijd is donderdagavond. Mocht het nodig zijn, dan volgt het derde duel op de zondag daarna, opnieuw in Groningen.
De thuiswedstrijden zijn live te volgen via een stream op deze website.
Vervolg play-offs
De halve finale en de finale worden gespeeld in een best-of-five-serie en worden afgewerkt in de maand mei. Bij verlies in de nationale play-offs, speelt Donar verder in de BNXT-play-offs tegen Belgische ploegen.