Nieuwe meting van bromtonen bij windmolens Meeden: 'Hopelijk begin van een oplossing'

De zon schijnt op een molen van windpark N33
De zon schijnt op een molen van windpark N33 © Egbert Minnema/RTV Noord
Ruim twee jaar nadat bij Windpark N33 het bestaan van bromtonen is bewezen, start er deze week opnieuw een periode van geluidsmetingen. Zowel in een van de windturbines als bij een woning in Meeden zullen tegelijktijdig twee opname-apparaten geluidsmetingen doen. Het moet de patstelling doorbreken die is ontstaan.
Deze patstelling heeft te maken met twee dingen. Het windpark voldoet aan de ene kant aan de geluidsnormen in ons land. In die normen is er vrijwel geen aandacht voor laagfrequent geluid, zoals de bromtonen ook wel worden genoemd.
Aan de andere kant is er de meetmethode waarmee geluidsdeskundige Jan van Muijlwijk, voorheen werkzaam bij de gemeente Veendam, het bestaan van de bromtonen heeft bewezen. 'Dit is een heel goede methode, maar deze methode is niet op wettelijke gronden gebaseerd', legt hij uit.
Een geluidsfoto van een bromtoon van Windpark N33
Een geluidsfoto van een bromtoon van Windpark N33 © Jan van Muijlwijk

Nieuwe meetmethode

Onder leiding van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) zijn Van Muijlwijk, de gemeenten Midden-Groningen, Veendam en Oldambt en de exploitanten al langere tijd bezig om een nieuwe meetmethode te vinden waarop de bromtonen wél aan geluidsnormen te koppelen zijn. In februari liet EZK nog weten dat dit niet mogelijk is. Maar inmiddels zijn de exploitanten en Van Muijlwijk er toch uitgekomen.
Sinds maandag meten vier geluidsmeters: twee van Van Muijlwijk en twee van de exploitanten. Er wordt twee weken lang gemeten. Na die tijd worden de metingen van Van Muijlwijk met de metingen van de exploitanten vergeleken, om te kijken naar de overeenkomsten. 'Ik verwacht dat de resultaten zeer dicht bij elkaar zullen liggen', aldus de immer optimistische bromtonenexpert.
Geluidsdeskundige Jan van Muijlwijk
Geluidsdeskundige Jan van Muijlwijk © Jeroen Willems/RTV Noord

'Trillende wieken of mast?'

Het doel van de metingen in de molen is om de oorzaak van de bromtonen te vinden. 'Ze moeten inzicht geven in het mechanisme dat de bromtonen produceert en welke oplossingen hier al dan niet voor zijn.' De metingen in Meeden zijn controlemetingen, bedoeld om de hindertonen te koppelen aan de juiste geluiden in de molen. Is dat eenmaal gelukt, dan kan de oorzaak van de brom worden geïdentificeerd. 'Dan zijn we weer een stap dichter bij de oplossing.'
Soms zijn er verrassend simpele oplossingen voor
Jan van Muijlwijk, geluidsdeskundige
Over de oorzaak wil Van Muijlwijk niet vooruitlopen. 'Er wordt al veel over gespeculeerd. Zouden het trillende wieken zijn, een trillende mast, of is er iets mis met een generator. Dat weten we niet. Het begint altijd met onderzoek doen.'
Is de oorzaak eenmaal gevonden, dan sluit Van Muijlwijk niet uit dat de oplossing misschien wel makkelijker kan zijn dan gedacht. 'Los van windmolens heb ik al heel wat bromtonenproblematiek voorbij zien komen. Soms zijn er verrassend simpele oplossingen voor.'

Geen afspraken over uitkomsten

De gemeenten Midden-Groningen, Veendam en Oldambt zoeken sinds het aantonen van de bromtonen naar manieren om op de overlast te kunnen handhaven maar tot nu toe zonder resultaat, omdat er geen normen zijn afgesproken voor laagfrequent geluid.
'Daarom zijn we blij dat we sinds de zomer van 2022 samen optrekken met alle betrokkenen om samen een oplossing te zoeken. We zijn daar een stap dichterbij nu we samen een meetmode hebben afgesproken waarvan de resultaten gebruikt worden om de overlast naar een aanvaardbaar niveau terug te brengen', zei wethouder Erik Drenth van gemeente Midden-Groningen eerder.
Er zijn door de gemeenten en de exploitanten geen afspraken gemaakt over het traject na het onderzoek. Wat er precies met de uitkomsten van het onderzoek gaat gebeuren, is daarom onduidelijk. Drent is daarom gematigd enthousiast.
'We zetten op dit moment een eerste stap richting een oplossing. Na dit onderzoek praten we in ieder geval over dezelfde meetresultaten, dat is winst. Over het vervolg zijn geen concrete afspraken gemaakt dus we moeten ons nog niet rijk rekenen', zegt Drent.

Exploitanten

Exploitanten RWE en Eurus van Windpark N33 hebben geen toelichting geven op de extra metingen. Branchevereniging NWEA (WindEnergie Associatie) laat weten blij te zijn met de extra metingen. De organisatie staat op het standpunt dat de problemen zo snel mogelijk moeten worden opgelost voor de omwonenden. Volgens een woordvoerder van de branchevereniging staat het onderwerp bromtonen bij NWEA hoog op de agenda en worden er binnenkort hierover onderling afspraken gemaakt.
Jan van Muijlwijk vertelt wat er precies gaat gebeuren:
Opnieuw metingen naar bromtonen