Donar speelt aansluitend aan Dodenherdenking: ‘Het zal anders zijn’

Willem Brandwijk in actie namens Donar
Willem Brandwijk in actie namens Donar © JK Beeld
Voor de basketballers van Donar gaat woensdagavond met de nationale play-offs het échte werk beginnen. Tegenstander in de kwartfinale is Yoast United uit Bemmel. Het speelschema is deze keer wat anders dan normaal, waardoor het tweede duel deels in het teken zal staan van de nationale dodenherdenking.
Woensdagavond is de eerste wedstrijd van de best-of-three-serie in Martiniplaza. Donderdagavond is, vanwege de beperkte beschikbaarheid van de zaal in Bemmel, vanaf 20.30 uur meteen al het tweede duel. Dat is dus kort na de twee minuten stilte in het kader van de dodenherdenking. Voor Donar-speler Willem Brandwijk geeft dat een speciale lading aan de avond.

‘Het zal anders zijn’

‘Ik denk dat het een aparte avond wordt met gemengde emoties. Je maakt je helemaal klaar voor een wedstrijd om te gaan knallen en dan moeten we natuurlijk even stilstaan bij de dodenherdenking. Dus het zal anders zijn, maar het is iets waar we ons op moeten aanpassen. Vervolgens zullen we allemaal de gedachten weer bij de wedstrijd moeten hebben’, aldus de 27-jarige smaakmaker.
Hij vervolgt. ‘Voor mij is het wel een belangrijk moment. Ik denk dat het een dag is waarbij we met z’n allen stil moeten staan bij het herdenken van alle oorlogsslachtoffers.’
Vanuit Amerika keek ik al via de livestream naar de herdenking
Willem Brandwijk
Ook toen Brandwijk nog in Amerika speelde, hield hij er rekening mee. ‘Voor mijn familie is het altijd heel belangrijk geweest om goed stil te staan bij dat moment. Voor mij was het toen een beetje aanpassen, vanwege het tijdsverschil. Ik had dan altijd nog even contact met mijn ouders die dan zeiden: ‘Hé Wil, vergeet je niet om er bij stil te staan?’ Dan deed ik mijn computer aan en keek ik naar de livestream, en dan stond ik ook even stil bij dat moment.’

‘Goede flow’

Donar kan vol vertrouwen uitkijken naar de play-offs, aangezien de ploeg van coach Andrej Stimac met zes zeges in de Elite Gold-groep de succesvolste Nederlandse ploeg was. Door mindere resultaten in de reguliere competitie is Donar als derde geëindigd. Tegenstander Yoast United is de nummer zes van Nederland.
Brandwijk is dan ook positief gestemd. ‘Ik ben er helemaal klaar voor. Ik denk dat Donar in een hele goede flow zit en ik denk dat we stiekem weten dat we nog beter kunnen. Dat zorgt ervoor dat we de prijzen in het vizier hebben. We zijn er allemaal klaar voor en dat zorgt voor een uitstekende sfeer in de kleedkamer en op het veld.'
‘We hebben heel veel mooie wedstrijden laten zien in de BNXT League, waardoor je merkte dat de fans er ook steeds meer zin in begonnen te krijgen. Ik denk dat dat in de play-offs alleen nog maar meer zal zijn. We hebben er allemaal heel veel zin in en we hopen natuurlijk dat er zo veel mogelijk fans komen’, besluit Brandwijk.
Live op RTV Noord
De wedstrijd begint woensdagavond om 19.30 uur en is live te volgen via een stream op deze website. Het commentaar wordt verzorgd door Karel-Jan Buurke en Anjo Mekel. Mocht het nodig zijn, dan volgt er zondag een derde en beslissende wedstrijd.