180 aanbieders van pgb-zorg in onze provincie hebben een strafblad

Het onderzoek kan bijdragen aan de aanpak van ondermijnende criminaliteit
Het onderzoek kan bijdragen aan de aanpak van ondermijnende criminaliteit © Jos Schuurman/FPS
Van alle aanbieders in onze provincie van zorg die met een persoonsgebonden budget wordt betaald hebben er 180 een strafrechtelijke veroordeling op hun naam staan. Dat is 3,3 procent van het totaal. Dat blijkt uit cijfers van overheidsplatform Zicht op Ondermijning.
Groningen ligt daarin onder het landelijk gemiddelde van 4,1 procent. De gemeente Groningen huisvest tachtig zorgaanbieders met een strafblad, waarvan tien zich in de wijk Oud-Noord, ofwel de Korrewegwijk, bevinden.
Lees verder onder de interactieve kaart
De veroordeelde zorgaanbieders in de provincie hebben in totaal zo'n tweehonderd cliënten onder zich die van pgb-zorg gebruik maken. Dat is 3,6 procent van alle cliënten. Landelijk gaat het om 4,8 procent.

'Zorgwekkend'

RTL Nieuws berichtte dinsdagochtend over landelijke cijfers. Daar noemt universitair hoofddocent gezondheidsrecht André den Exter van de Erasmus Universiteit in Rotterdam de cijfers 'verontrustend en zorgwekkend'. Dat geldt voornamelijk voor zorgaanbieders die gestraft zijn voor fraude en oplichting.
Daarover zegt hij: 'Dat is de kat op het spek binden, omdat je ze toelaat in een sector waar weinig toezicht is. Dat is vragen om problemen. Dat moet je niet willen. Je moet eigenlijk helemaal geen mensen willen met een strafblad die dit soort zorg aanbieden.'
Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt namelijk dat veroordeelde zorgaanbieders aanmerkelijk hogere bedragen declareren dan aanbieders zonder strafblad. Den Exter: 'Het geeft een indicatie dat mensen met een strafblad ook daarna geneigd zijn de fout in te gaan. Het is niet de bedoeling dat je meer declareert dan er zorg geleverd wordt.'
Uitleg van de cijfers
De cijfers van Zicht op Ondermijning zijn gebaseerd op gegevens uit 2020, het meest recente jaar dat beschikbaar is. Verschillende ministeries werken hierin samen met de politie, gemeenten en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het doel van deze cijfers is volgens de overheid om patronen zichtbaar te maken, wat kan bijdragen aan de aanpak van ondermijnende criminaliteit. De cijfers zijn niet gericht op opsporing.

De aanname achter de database is dat wanneer iemand in het verleden veroordeeld is voor een delict, de kans groter is dat die persoon opnieuw verdacht wordt van een delict. Daarom is het volgens de overheid interessant om te kijken naar eerdere veroordelingen van zorgaanbieders en van eigenaren of bestuurders van zorgaanbieders. 'Dit kan informatie geven over de kans dat zorggelden in een bepaalde regio misbruikt worden voor criminele doeleinden.'