Afgelopen: Donar wint van Yoast United

Clay Mounce dunkt namens Donar
Clay Mounce dunkt namens Donar © JK Beeld
It's Donar time! De Groninger basketballers nemen het in Martiniplaza op tegen Yoast United. De twee teams strijden om een plaats in de halve finale van het nationale kampioenschap. Vanavond staat het eerste duel van een 'best of three' op het programma. Bekijk het duel hier live via onze stream vanaf 19.30 uur!
De mannen van coach Andrej Stimac eindigde op de zesde plaats in de Elite gold, achter landgenoten ZZ Leiden en Heroes Den Bosch. Donar speelde absoluut niet onverdienstelijk tegen de ploegen uit België. Met zes zeges en vier nederlagen deden de Groningers het beter dan Den Bosch en Leiden, maar omdat de resultaten uit de nationale competitie ook meetelden, greep Donar, als derde Nederlandse ploeg, naast een directe plaatsing voor de halve finale van het nationale kampioenschap.

De tegenstander

Yoast United was met een vijfde plaats in de Elite Silver de hoogst geklasseerde Nederlandse ploeg in het kleine broertje van de Elite Gold. De mannen uit het Gelderse Bemmel wisten drie keer te winnen. Donar moet oppassen voor Sigfredo Casero-Ortiz. De Cubaanse Belg is goed voor gemiddeld zestien punten per duel. Maar het grootste gevaar komt van Vincent Cole. De Amerikaan scoort gemiddeld 22 punten per wedstrijd.

Ticket voor de halve finale

Ongeacht de uitslag van vanavond, spelen de twee teams morgenavond om 20.30 uur de return. Een half uur na de twee minuten stilte in het kader van de dodenherdenking, volgt de tip-off in Bemmel. Het zal bijzonder aanvoelen, denkt Donar-speler Willem Brandwijk: 'Ik denk dat het een aparte avond wordt met gemengde emoties. Je maakt je helemaal klaar voor een wedstrijd om te gaan knallen en dan moeten we natuurlijk ook stilstaan bij de dodenherdenking.'
Mochten beide clubs één keer winnen, volgt komende zondag een beslissingsduel in Groningen. De uiteindelijke winnaar van deze 'best of three' neemt het in de halve finale op tegen Heroes Den Bosch.

Live

Ook vanavond is RTV Noord weer live van de partij. Vanaf 19.30 uur is het duel te bekijken via onze livestream. Het commentaar wordt geleverd door verslaggever Karel-Jan Buurke en analist Anjo Mekel.