Donar maakt het onnodig spannend, maar slaat eerste slag in strijd met Yoast United

Vernon Taylor tegen Yoast United
Vernon Taylor tegen Yoast United © JK Beeld
De basketballers van Donar hebben woensdagavond de eerste wedstrijd van de kwartfinale gewonnen door met 75-65 Yoast United te verslaan. De Groningers maakten het zichzelf onnodig moeilijk, maar trokken uiteindelijk aan het langste eind. Bij winst in Bemmel donderdag zijn de Groningers zeker van een plek in de halve finale.
De twee teams strijden om een plaats in de halve finale van het nationale kampioenschap. Woensdagavond speelden de clubs het eerste duel van een 'best of three'.
Samenvatting Donar - Yoast

Mounce is 'hot'

De eerste score kwam van de bezoekers vanaf de vrije worp lijn. Clay Mounce bracht met een tip in de eerste Groninger score op het bord. De Amerikaan speelde een ijzersterk eerste kwart en had binnen vijf minuten al negen punten bij elkaar gespeeld. Hij nam een groot gedeelte van de productie van Donar voor z'n rekening, met maar liefst dertien punten. Het eerste kwart eindigde in 23-18.

Sterk Donar

De Groningers begonnen fier aan het tweede kwart. Peter Olisemeka en Leon Williams wisten met mooie scores het publiek te vermaken. Waar de mannen van coach Andrej Stimac in het eerste kwart veel weggaven, leek in het tweede kwart de defense op orde. De marge liep dan ook op. Met een 47-32 tussenstand kon Donar met een comfortabel gevoel richting de kleedkamer.
De Groningers kwamen vol energie terug de zaal in. Al snel brachten Vernon Taylor en Willem Brandwijk de marge naar twintig punten. De bezoekers uit Bemmel konden niet mee met het tempo van Donar, tot het het Gronings vuurtje wat leek te gaan liggen. Yoast bracht zijn achterstand terug naar twaalf punten en leek de spanning wat terug te brengen. Sander Hollanders herstelde de marge met een mooie driepunter: 64-48.

Groningers maken het onnodig moeilijk

De mannen van Stimac maakte een slechte beurt in het vierde kwart. De basketballers gingen te veel voor individueel succes en lieten Yoast zo terugkomen in de wedstrijd. Met nog ruim zes minuten op de klok bedroeg de voorsprong slechts acht punten. Donar verloor de regie en zag de tegenstander terugkomen tot 68-65.
Vrije worpen van Brandwijk en een score van Viktor Gaddefors beslisten het duel in Gronings voordeel. Donar maakte het zichzelf onnodig moeilijk door Yoast United te laten terugkomen, maar won uiteindelijk met 75-65 en deed zo goede zaken in de strijd om een ticket voor de halve finale van het kampioenschap.

Return aansluitend aan dodenherdenking

Donderdagavond spelen de twee ploegen om 20.30 uur de return. Een half uur na de twee minuten stilte in het kader van de dodenherdenking, volgt dus de tip-off in Bemmel. Donar-speler Willem Brandwijk denkt dat het een bijzondere aangelegenheid zal worden.
Mocht Yoast United donderdag winnen, volgt komende zondag een beslissingsduel in Groningen. RTV Noord is in dat geval wederom live van de partij. De uiteindelijke winnaar van deze 'best of three' neemt het in de halve finale op tegen Heroes Den Bosch.