UMCG en Martini Ziekenhuis over verdachte WZA-verpleegkundige: 'Geen reden voor intern onderzoek'

Een bed op de ic van het Martini Ziekenhuis
Een bed op de ic van het Martini Ziekenhuis © Martini Ziekenhuis
Theodoor V. werkte inderdaad in het verleden ook in het UMCG en het Martini Ziekenhuis. Maar er zijn geen aanwijzingen dat de verpleegkundige, die wordt verdacht van betrokkenheid bij ongeveer twintig sterfgevallen in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), ook in de Groningse ziekenhuizen over de schreef is gegaan.
Dat melden de twee ziekenhuizen donderdag ieder in een eigen verklaring. Tot nu toe konden zij officieel niet bevestigen dat V. inderdaad bij hen een jaar heeft gewerkt, voordat hij bij het ziekenhuis in Assen in dienst kwam.

Formeel op de hoogte

De Groningse ziekenhuizen komen hiermee alsnog naar buiten, omdat ze inmiddels formeel door het Openbaar Ministerie (OM) op de hoogte zijn gesteld. Daarbij herhalen ze wat ze al eerder daags na de aanhouding van V. verklaarden, namelijk dat er volgens hen geen reden is voor een intern onderzoek.
'Uiteraard volgen we de ontwikkelingen op de voet, blijven wij in contact met OM en IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, red.) en zullen we indien nodig extra actie ondernemen', aldus de twee ziekenhuizen.

Voorarrest verlengd

Het OM meldde donderdag dat V. aan meerdere hulpverleners heeft verteld dat hij het leven van patiënten voortijdig heeft beëindigd, omdat ze in zijn ogen ernstig leden. Het voorarrest van V. is met dertig dagen verlengd. Het is nog niet bekend wanneer hij voor de rechter moet verschijnen.