'Personeelstekort Vreemdelingenpolitie Ter Apel houdt aan, dienst kan werk niet aan'

Mensen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Mensen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © Jan Been/RTV Noord
De Vreemdelingenpolitie in Ter Apel kampt nog steeds met een tekort aan medewerkers. De dienst kon het werk in de afgelopen weken nauwelijks aan, terwijl de verwachting is dat het deze zomer nog drukker wordt. Dat schrijft dagblad Trouw.
Momenteel wordt een pool met flexibele medewerkers uitgebreid zodat de vreemdelingenpolitie 120 asielaanvragen per dag kan verwerken. Maar in de zomer, als doorgaans veel meer asielzoekers zich melden, is er behoefte aan een capaciteit van 140 tot 170 mensen per dag, staat in een recente prognose van het kabinet.

Verdere groei niet mogelijk

Verder groeien gaat niet lukken, antwoordt de Vreemdelingenpolitie op vragen die Trouw heeft ingezien. De dienst voorziet dat de extra inzet van de flexpool onvoldoende zal zijn als het aantal asielzoekers dat hiernaartoe komt stijgt. Uiteindelijk zullen de wachttijden alleen maar verder toenemen.

Afspraak met ombudsman

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) beloofde vorige week dat Ter Apel wordt 'ontzien' als de asielinstroom deze zomer te hoog wordt. 'Wanneer het weer misgaat, wordt de opvang niet meer in Ter Apel geregeld', zei hij toe.

Maximaal 2000

Verder maakten de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, samen met de nationale ombudsman, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en het ministerie van Justitie en Veiligheid een nieuwe afspraak.
De partijen willen een situatie zoals vorige zomer rond het aanmeldcentrum voorkomen en bereikten overeenstemming dat de maximale bezetting in het centrum het aantal van 2000 niet meer mag overschrijden.
Maar waar de asielzoekers naartoe gaan als het grasveld bij het aanmeldcentrum weer volloopt, is niet bekend. 'Hier wordt aan gewerkt, maar op die vraag is nu geen antwoord', zegt een woordvoerder van Van der Burg tegenover Trouw.