Schade aan perron Haren na wolkbreuk valt mee: 'Definitieve herstel later'

De brandweer haalde de reizigers van het perron
De brandweer haalde de reizigers van het perron © 112Groningen
De schade aan een perron van het station van Haren lijkt mee te vallen. Het betreffende perron was wat verzakt na een wolkbreuk die het dorp zaterdagmiddag trof. 'Misschien dat er een gedeelte van het perron wordt afgezet, maar de treinen gaan zo weer rijden', aldus ProRail-woordvoerder Joke van der Cruysen.
Dat treinverkeer werd zaterdagmiddag rond 16:30 uur stilgelegd, nadat Haren werd getroffen door een wolkbreuk. Daarbij was een gedeelte van een perron van het Harense station komen te verzakken. Om de ernst van de schade te bepalen werd besloten het treinverkeer tussen Assen en Groningen enige tijd stil te leggen.

'Definitieve herstel later'

'Het definitieve herstel van de verzakking zal later plaatsvinden', aldus ProRail. 'Het treinverkeer wordt weer opgestart.'

Wolkbreuk om 14.30 uur

Rond 14.30 uur begon het in Haren met regenen. Vervolgens ging het zo'n uur lang door met hozen. En daar was de Harense riolering niet op berekend.
Volgens weerman Marco Verhoef viel in een uur tijd 55 millimeter. 'Dat is veel, bij onze definitie van een wolkbreuk gaan we uit van 30 millimeter of meer', zegt hij tegen de NOS.
De Bradetunnel staat blank
De Bradetunnel staat blank © 112Groningen

Gemeente pompt tunneltje leeg

Bij het station in Haren liep de Bradetunnel onder het spoor vol met water. Het tunneltje werd afgesloten. De gemeente is momenteel bezig de tunnel leeg te pompen. 'Wij hebben de zaak veiliggesteld en hebben de zaak overgedragen aan de gemeente en ProRail', aldus een woordvoerder van de brandweer.
Op het station van Haren kon een aantal mensen het station niet meer verlaten vanwege het hoge water. Zij zijn intussen van het perron gehaald.
Enkele mensen konden het station in Haren niet af
Enkele mensen konden het station in Haren niet af © 112Groningen

Straten binnen een mum blank

Er kwamen in Haren zaterdagmiddag als gevolg van de wolkbreuk binnen een mum van tijd meerdere straten blank te staan. Onder meer de Nieuwlandseweg, de Pinksterbloemweg, de Korenbloemweg, het Rummerinkhof en de Anjerlaan konden het vele regenwater niet verwerken. Enkele straten werden om veiligheidsredenen afgesloten.
Onder meer de Nieuwe Stationsweg werd afgesloten
Onder meer de Nieuwe Stationsweg werd afgesloten © ProNews

Putdeksels omhoog

Vanwege het vele regenwater, kwamen op sommige plekken de putdeksels omhoog. Dat gaf een bizar gezicht:
Riolering in Haren kan regenwater niet aan
Ook de Nieuwlandseweg kwam blank te staan:
De Nieuwlandseweg in Haren staat blank

Voorlopig niet tennissen

Er zal in Haren voorlopig niet worden getennist.
Ook de tennisbaan staat onder water.
Ook de tennisbaan staat onder water. © RTV Noord

'WC spoelt niet meer door'

Jeroen Hut mat rond 15.00 uur al veertig millimeter neerslag. En daar is hij niet zo blij mee, want zijn wc spoelt niet meer door.

Ook wateroverlast in Winschoten

Ook vanuit Winschoten kwamen meldingen van wateroverlast. Meerdere straten kwam in de Molenstad blank te staan, waaronder de Jachtlaan en de P.C. Hooftlaan. Net als in Haren liep ook in Winschoten bij het station een tunneltje vol met water.