Nieuwe rondweg in Winsum is af: 'Breder dan ik dacht'

De nieuwe Novaweg in Winsum
De nieuwe Novaweg in Winsum © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
De nieuwe rondweg in Winsum is af en de gemeente Het Hogeland nodigde wandelaars en fietsers uit om die alvast uit te proberen. De Novaweg verbindt de Onderdendamsterweg met de N361 en moet ervoor zorgen dat er minder verkeer door het centrum van het dorp gaat.
Winsumer Harry Dijkinga liet de kans om de route lopend te verkennen niet voorbij gaan. 'Straks mag ik hier niet meer komen. Dan zijn alleen auto's toegestaan en die heb ik niet. Dus ik dacht: laat ik het mooi nu even met eigen ogen bekijken.'
Hij vindt de weg een aanwinst voor het dorp. 'Al die drukte in het centrum is niet goed. Dat is vragen om ongelukken. Dit is echt veel beter zo. Ik dacht eerst dat het een heel smalle weg zou zijn, maar nu ik hier zo loop is het breder dan ik dacht.'
Rondweg in Winsum is af: 'Dit is een verbetering voor het dorp'

Rustiger in het centrum

Een groep inwoners heeft zich jarenlang ingezet voor de komst van de nieuwe weg. Voorstanders hadden zich verenigd in de belangengroep 'Kortsluiting Winsum JA'.
'We hebben er meer dan vijf jaar voor gestreden', zegt Henk van der Veen. Het verkeer dat van de N361 naar Onderdendam moet, gaat nu nog voor zijn huis langs. 'Het is hier straks een stuk rustiger. Al het verkeer gaat hier nu nog door de bebouwde kom. En dat kruist vele wegen van rechts, een hele woonwijk, een winkelwijk en het oude dorp. Dat is niet veilig voor voetgangers en fietsers. Soms kon je bijna niet oversteken. Zo druk was het.'
Uit metingen bleek dat er per dag 7000 motorvoertuigen door het centrum reden. Waaronder veel vrachtverkeer.
Een gezin probeert de nieuwe weg uit
Een gezin probeert de nieuwe weg uit © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord

Nieuwe tunnel

De nieuwe verbindingsweg kruist de spoorlijn Groningen-Eemshaven. Er is daarom een tunnel gegraven zodat het verkeer onder de weg doorgaat. De tunnel is ontworpen voor een verkeerssnelheid van zestig kilometer per uur en is te steil voor fietsers. Daarom zijn fietsers in de spoortunnel en op de nieuwe verbindingsweg niet toegestaan. Spoorbeheerder ProRail heeft de tunnel gebouwd.
Er is een nieuwe tunnel gebouwd.
Er is een nieuwe tunnel gebouwd. © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord

Tegenstanders niet eens met route

De weg loopt langs de Bloemenbuurt en daar was een groep bewoners dan ook niet blij. Ze hadden liever gezien dat de weg verder van het dorp was komen te liggen en zou aansluiten op de al bestaande rotonde bij Ranum. Er is nu een nieuwe kruising gerealiseerd en de bezwaarmakers vinden dat de gemeente hierdoor een gevaarlijke situatie heeft gecreëerd.
'Ja, het is jammer voor hen dat de weg niet verderop is komen te liggen. Maar het is goed dat het nu veiliger wordt in het dorp', zegt Dijkinga.
Op 22 mei wordt de weg in gebruik genomen.
De nieuwe weg ligt naast de Bloemenbuurt in Winsum
De nieuwe weg ligt naast de Bloemenbuurt in Winsum © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord