FC Groningen degradeert naar eerste divisie

Teleurstelling bij FC Groningen-spelers na het laatste fluitsignaal
Teleurstelling bij FC Groningen-spelers na het laatste fluitsignaal © ANP
FC Groningen degradeert na 23 seizoenen weer naar de eerste divisie. De ploeg van coach Dennis van der Ree speelde zondagmiddag in Deventer gelijk tegen Go Ahead Eagles (1-1), waardoor degradatie onafwendbaar werd.
Vooraf was al duidelijk dat alleen een overwinning in de Adelaarshorst de neergang naar de eerste divisie nog voor tenminste een weekje kon uitstellen. Zelfs als concurrenten FC Emmen en Excelsior zouden verliezen, moest FC Groningen - met middenvelder Jorg Schreuders als debutant - zelf winnen. Dat lukte dus niet.

Klein stuntje

Toch leek het er lange tijd op dat de FC in Deventer voor een klein stuntje zou kunnen zorgen, toen Pepi zijn ploeg al in de zesde minuut op voorsprong bracht. De Amerikaan tikte een voorzet van de Fin Oliver Antman van dichtbij binnen, 0-1.
Die voorsprong bleef een half uurtje op het bord staan. Toen maakte de thuisploeg via de IJslander Willum Thór Willumsson gelijk (1-1). Daarvoor had doelman Peter Leeuwenburgh al twee keer handelend moeten optreden bij inzetten van Oliver Edvardsen.
Ook na de gelijkmaker bleef Go Ahead de gevaarlijkste ploeg, met kansen voor Willumsson en Lidberg. FC Groningen mocht niet mopperen dat het met een gelijke stand aan de thee kon gaan.

Beste kansen voor Go Ahead

Ook na de pauze was het vooral de thuisploeg die de beste kansen kreeg, al schoot Pepi na dik een uur spelen vanaf de rand van het strafschopgebied net naast. Aan de andere kant verzuimde Bobby Adekanye vanaf een meter of elf de trekker over te halen. Hij mikte over.
Zo mocht FC Groningen blijven hopen op uitstel van executie. Sterker: vijf minuten voor tijd mocht invaller Daleho Irandust proberen een vrije trap net buiten de zestienmeter binnen te krullen. Hij schoot echter in de muur.
Het was meteen het laatste wapenfeit van de FC, waardoor de degradatie z'n beslag kreeg.